Social 22 Iulie 2009 14:56
Practicarea unui sport sau a exercitilor fizice nu se numara printre activitatile preferate de romani pentru petrecerea timpului liber, in jur de 60% dintre acestia declarand ca nu fac sport niciodata. De asemenea, participarea la spectacole, concerte sau vizitarea unui muzeu, precum si petrecerea timpului la restaurant si cinematograf, sunt activitati ce se inscriu destul de rar in programul liber al romanilor
39% dintre romani nu citesc niciodata carti, in timp ce 41% desfasoara aceasta activitate cel mult o data pe luna.

Cei mai multi dintre romani, peste 90%, opteaza ca dupa o zi de munca sau de studiu sa petreaca timpul ramas liber in fata televizorului. Alte activitati realizate cel putin o data pe saptamana, de peste trei sferturi din populatie, sunt mersul la cumparaturi si muzica. Cei mai pasionati de aceste activitati sunt tinerii cu varste intre 15-34 ani, necasatoriti, cu venitul pe gospodarie mai mare de 2 000 RON, in a caror responsabilitate nu intra treburile gospodaresti.

In schimb, romanii isi invita mai des prietenii acasa pentru a se relaxa impreuna. Cel putin o data pe saptamana, 40% dintre romani au musafiri acasa, cei mai sociabili fiind cei din Transilvania, urmati de locuitorii din vestul tarii si din Moldova.

Gatitul este o activitate zilnica pentru aproape jumatate dintre romani, in special pentru femei, in timp ce 20% dintre romani declara ca nu gatesc niciodata. Alte preocupari, cel putin saptamanale pentru jumatate din populatie, sunt cititul ziarelor si revistelor, cumparaturile de produse nealimentare sau alte indeletniciri in gradina sau in curte.

Aproximativ 4 din 10 romani sunt multumiti de cat timp liber au, restul fiind impartiti in mod egal intre cele doua extreme: cu mult timp liber si fara suficient timp liber. Acestia din urma, daca ar avea mai mult timp liber, ar alege sa se relaxeze, sa calatoreasca sau sa se plimbe.
Daca ar putea sa aleaga intre a avea mai multi bani sau mai mult timp, doua treimi dintre romani ar alege mai multi bani. Mai mult timp isi doresc mai ales persoanele cu varsta intre 45 si 54 de ani si cu studii superioare. Fata de anul trecut, in randul locuitorilor din mediul urban se constata cresterea preferintei pentru bani, in defavoarea timpului liber (65% versus 58% in 2008).

Informatiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, si sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste. Esantionul este format din 1098 persoane din zona urbana si rurala iar culegerea datelor a fost realizata in perioada 02-20 iunie 2009.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.