Social 21 Iulie 2009 18:33
In editia sa din 16 iulie, G�teborgs-Posten, unul dintre principalele cotidiene suedeze, apreciaza Institutul Cultural Roman de la Stockholm ca fiind "cel mai activ, in ultimii ani" dintre institutele culturale straine din Suedia.
ICR Stockholm este mentionat alaturi de British Council, Institutul Goethe, precum si de institutele culturale ale Frantei, Italiei si Poloniei, prezente toate la Stockholm.

Aprecierile au loc in contextul criticii aduse de jurnalistul Mikael van Reis intentiei guvernului suedez de a desfiinta Institutul Suedez din Paris, o institutie care activeaza cu succes de 40 de ani.

Romanii au inteles sa-si exporte cultura pentru a-si imbunatati imaginea. Dupa ce au trait anii grei ai dictaturii ceausiste, urmati de douazeci de ani de redresare economica greoaie, romanii sunt, pe buna dreptate, mandri de cultura tarii lor si o exporta”. „La Stockholm se decerneaza chiar si un premiu romanesc unor scriitori suedezi remarcabili – premiul Marin Sorescu”, arata jurnalistul suedez care aduce astfel un bun argument pentru o masura nejustificata a guvernului suedez.

Pentru a-si argumenta punctul de vedere, van Reis da exemplul mai multor tari europene care au institute culturale in capitala Suediei, apreciind in mod deosebit „vitalitatea Institutului Cultural Roman de la Stockholm, condus de Dan Shafran”.

Masura avuta in vedere de Ministerul de Externe al Suediei ca urmare a crizei economice a fost de asemena vehement criticata de personalitati culturale din Suedia si Franta.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.