Social 17 Iulie 2009 16:19
Ministerul Sanatatii a definitivat planul anti-canicula care prevede ca toate spitalele trebuie sa aiba asigurat stocul de medicamente de urgenta, iar directiile de sanatate publica trebuie sa verifice conditiile igienico-sanitare, de cazare si alimentatie din taberele scolare si din unitatile cu profil alimentar,
Printre masurile dispuse de ministrul Sanatatii, Ion Bazac, se mai numara verificarea conditiilor de colectare, depozitare si evacuare a deseurilor menajere, precum si asigurarea materialelor informativ-educative privind comportamentul pe care populatia trebuie sa il adopte pe perioada caniculei, relateaza NewsIn.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei, pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor cu temperaturi extreme, sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11-18, sa petreaca 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat, daca nu au aceasta facilitate acasa, sa poarte palarii de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise si sa bea zilnic intre 1,5 si 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete.

In plus, ministerul recomanda populatiei sa evite bauturile alcoolice si pe cele cu continut ridicat de cofeina, sa consume fructe si legume proaspete, efectuarea a cate trei-patru dusuri pe zi si sa evite activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie.

Cod galben de canicula in vestul, sudul si estul tarii

Ministerul Sanatatii a mai anuntat ca, in aceasta perioada cu temperaturi de peste 35 grade celsius, autoritatile locale pot amplasa corturi pe spatiul public numai pentru distributie de apa potabila, cu utilizarea sistemelor de racire (dozatoare conectate la curent electric, frigidere). De asemenea, pentru perioadele cu cod rosu, autoritatile locale pot organiza puncte de prim ajutor, care se vor amplasa numai in spatii publice climatizate (scoli, gradinite, supermaketuri, farmacii, alte institutii publice), localizate in zone cu circulatie intensa, vizibil semnalizate.

Ministrul Sanatatii a solicitat, joi, directiilor de Sanatate Publica, sa ia toate masurile necesare pentru protejarea populatiei in aceasta perioada cu temperaturi de pste 35 de grade. Comitetele tehnice de coordonare de la nivelul DSP-urilor judetene si a municipiului Bucuresti vor transmite rapoarte zilnice la Centrul operativ pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.