Suspendarea pronuntata pe data de 15 iunie 2005 este executorie (are efecte imediate) si va suspenda toate procedurile de autorizare bazate pe acest act, inclusiv procedura de obtinere a acordului de mediu.

Pe data de 15 iunie 2005, Tribunalul Alba a admis o cerere de suspendare a certificatului de urbanism emis catre Rosia Montana Gold Corporation, un pas necesar in procedura de autorizare a proiectului minier. Actiunea a fost introdusa de Alburnus Maior, care a dovedit cu succes urgenta masurii de suspendare datorita daunelor ireversibile cauzate de efectele acestui act administrativ. Suspendarea este valida pana la solutionarea irevocabila a actiunii in contencios administrativ "Alburnus Maior vs. Consiliul Judetean Alba".

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa.

Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Inca de la inceputul sau, acest aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Compania miniera Newmont (NTSE: NEM) detine 10,8% din actiunile Gabriel Resources. In august 2004, Gabriel Resources a anuntat ca a depus la Consiliul Judetean Alba o cerere in vederea obtinerii certificatului de urbanism.

"Odata emis," continua anuntul, "procedura de obtinere a acordului de mediu poate fi oficial lansata prin depunerea Memoriului de Prezentare a Proiectului (Memoriul Tehnic) impreuna cu certificatul de urbanism autoritatilor romane competente." Certificatul de urbanism a fost eliberat pe seama RMGC la sfarsitul lunii august 2004, iar in decembrie 2004, aceasta a initiat procedura de obtinere a acordului de mediu.

Suspendarea este executorie

Suspendarea pronuntata pe data de 15 iunie 2005 este executorie (are efecte imediate) si va suspenda toate procedurile de autorizare bazate pe acest act, inclusiv procedura de obtinere a acordului de mediu. In urmatoarele zile, Alburnus Maior va trimite tuturor autoritatilor relevante notificari privind aceasta sentinta, pentru a se asigura ca ea va fi respectataa.
Asociatia Alburnus Maior este, de altfel, optimista ca sentinta va fi respectata, deoarece este opozabila "erga omnes". Ca etapa urmatoare, autoritatile vor pregati si comunica Alburnus Maior termenii de referinta privind suspendarea procedurii de obtinere a acordului de mediu.

Mai mult decat atat, suspendarea certificatului de urbanism presupune faptul ca orice avansare in procedura de "Modificare a Planului Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation" este lovita de nulitate. "Gabriel Resources tocmai a anuntat demisia lui Richard Hill pentru a fi inlocuit cu un "specialist de clasa mondiala in autorizarea din punct de vedere al mediului". Data fiind aceasta suspendare, presupun ca aceasta numire in functie este la fel de valoroasa ca si proiectul in sine", declara Eugen David, presedinte al Alburnus Maior.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.