O blana de urs pe care fostul premier roman, Adrian Nastase, a oferit-o in 2003 omologului sau slovac, Mikulas Dzurinda, se afla in centrul unui scandal care a izbucnit la Bratislava, dupa ce s-a constatat ca pretiosul dar a fost introdus in tara ilegal. Blana a fost oferita premierului slovac in timpul unei vizite informale a oficialului roman la Bratislava, in aprilie 2003, relateaza Associated Press. In Slovacia, aceasta specie de urs este protejata de lege, iar cei care doresc sa importe blana trebuie sa obtina o permisiune speciala.

Reprezentantii guvernului au declarat ca la acea vreme nu au stiut de necesitatea unei astfel de permisiuni, asa incat cadoul a fost oferit prin protocol diplomatic. Incidentul a fost adus la cunostinta autoritatii la inceputul acestui an de catre un grup de ecologisti care studiaza afacerile cu blanuri de urs. Dzurinda nu va primi nici un fel de sanctiune pentru ca incidentul a avut loc acum mai bine de doi ani, a spus Beata Muckova, oficial din cadrul autoritatii nationale de supraveghere. Contactat telefonic de "Evenimentul zilei", Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD, a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema.

Regele Spaniei, implicat intr-un scandal de vanatoare

In toamna lui 2004, Regele Spaniei, Juan Carlos I, a fost protagonistul unui scandal de proportii, dupa ce a participat in Romania la o partida de vanatoare. Aceasta s-a desfasurat in padurile din judetul Covasna, situate pe raza Ocolului Silvic Talisoara (comuna Batani). Regele Spaniei a fost acuzat de Fundatia ecologista Aves, din Odorheiul Secuiesc, ca a participat la un veritabil macel caruia i-au cazut victime noua ursi. Organizatorii partidei de vinatoare au sustinut insa ca suveranul spaniol a impuscat doar un lup si un urs.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.