Social 6 Iulie 2009 09:32
Gripa porcina ar putea fi mai putin contagioasa decat gripa sezoniera, dar se pare ca provoaca mai usor probleme de stomac, arata un raport dat publicitatii joi si citat de Reuters
Analizele genetice si testele de laborator arata ca virusului ii lipseste fragmentul de material genetic ce face virusurile obisnuite de gripa usor transmisibile, audescoperit o echipa de cercetatori americani.

O alta echipa, din Olanda, a stabilit ca virusul supravietuieste bine la nivelul mucoasei nazale, ceea ce sugereaza ca poate persista mult timp si se poate agrava.

Ambele studii, publicate in revista Science, arata ca gripa porcina trebuie monitorizata atent, explica Terrence Tumpey, de la Centrele americane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. "Cred ca mesajul care trebuie retinut este ca trebuie sa urmarim indeaproape virsul", a adaugat el, intr-un interviu telefonic.

Luna trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie de gripa porcina. Pana in prezent au fost confirmate peste 77.000 de cazuri de infectare cu virusul A(H1N1) si cel putin 332 de decese. Autoritatile americane au anuntat, insa, ca este posibil ca existe peste un milion de cazuri numai in Statele Unite.

Desi sezonul gripei se incheie de obicei in luna aprilie in emisfera nordica, noul virus provoaca imbolnaviri in continuare si este activ intr-un mix de virusuri de gripa sezoniera care circula in prezent in emisfera sudica, unde este iarna.

Tumpey si colegii sai au testat esantioane de virus recoltate de la un copil din California, care a avut o forma usoara, de la un copil din Texas, care murit, si de la o femeie din Mexic, care a avut o forma grea a bolii. Au comparat aceste probe cu cele de gripa sezoniera H1N1 si le-au testat pe dihori, care dezvolta boala la fel ca oamenii. Animalele nu au contractat gripa porcina unele de la altele la fel de usor ca gripa sezoniera, a explicat Tumpey. In mod obisnuit, daca un dihor are gripa sezoniera, ii imbolnaveste si pe cei din custile din apropiere, dar in cazul gripei porcine, numai sase din noua animale au fost infectate.

De obicei, 20% - pana la 30% dintre membrii unei familii sunt infecatti de un pacient care are gripa, dar in cazul virusului A(H1N1) rata de transmite este mult mai mica, a spus Tumpey.

In plus, toate tulpinile pandemice de gripa din secolul trecut - din 1918, 1957 si 1968 - au avut o secventa genetica numita PB2, pe care virusul gripei porcine nu o are, a explicat Tumpey. El a subliniat ca autoritatile medicale ar trebui sa urmareasca acest aspect, pentru ca o schimbare ar semnala ca virusul se poate raspandi mai repede si mai usor decat in prezent.

Cercetatorii cauta si eventuale semne ca virusul a dezvoltat mutatii care ii permit sa reziste la medicamente antivirale - asa cum s-a intamplat pana in prezent in doua cazuri, unul in Japonia si unul in Danemarca.

Echipa lui Tumpey a descoperit mutatii ale A(H1N1) care ii permit sa traiasca in intestinul subtire, ceea ce gripa sezoniera nu poate face.

Acest lucru ar putea explica de ce atat de multi pacienti bolnavi de gripa porcina au probleme cu stomacul, precum greata sau diaree, au spus cercetatorii.

Intr-un alt raport, Ron Fouchier si colegii sau de la Erasmus Medical Center din Rotterdam au descoperit ca virusul supravietuieste in dihori si se transmite mai usor decat gripa sezoniera. Dihorii infectati cu virusul gripei porcine fac o forma putin mai grava si se vindeca in putin mai mult timp decat cei infectati cu gripa sezoniera.

"Aceste date sugereaza ca virusul gripei A(H1N1) are capacitatea de a persista in randul populatiei umane si de a prezenta, potential, consecinte clinice mai severe", au scris ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.