Social 2 Iulie 2009 12:11
Ministerul Justitiei a trimis, pe 19 iunie, o revenire la cererea sa catre Ministerul Ceh de Justitie, pentru recunoasterea de catre Cehia a condamnarii lui Frantisek Priplata in Romania si executarea acesteia in tara de origine, se arata intr-un raspuns al institutiei.
“Ministerul ceh al Justitiei ne-a informat ca, pana la acest moment, autoritatile cehe nu au luat inca o decizie cu privire la cererea sus mentionata”, precizeaza Ministerul Justitiei pentru NewsIn.

Autoritatile romane au incercat, de asemenea, emiterea unui mandat european de arestare pentru Frantisek Priplata, cetatean ceh condamnat in Romania la 8 ani de inchisoare, pentru ca a instigat la uciderea liderului sindical al Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Potrivit Ministerului Justitiei, Cehia a raspuns negativ si cererii de emitere a unui mandat european.

Fugarul Priplata, condamnat la inchisoare in Romania, erou in Cehia


Astfel, “in ceea ce priveste celelalte infractiuni (instigare la omor si asociere in vederea savarsirii de infractiuni) pentru care s-a dispus emiterea mandatului european de arestare, instanta ceha a apreciat ca acestea fac, in prezent, obiectul unei proceduri de recunoastere si executare pe teritoriul Republicii Cehe, procedura care nu a fost inca finalizata”, noteaza reprezentantii MJ.

In concluzie, intre Romania si Cehia exista o procedura de recunoastere si executare de catre autoritatile cehe a hotararii de condamnare data de instanta romana.

Priplata a facut, inca din 2005, cereri pentru a-si executa pedeapsa in Cehia, insa, intre timp a fugit din Romania, desi avea interdictie de a parasi tara.

Frantisek Priplata a fost condamnat la o pedeapsa de 8 ani inchisoare de catre Tribunalul Satu Mare, care a ramas definitiva ca urmare a unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru instigare la omor si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In baza acestei sentinte, la data de 9 iunie 2005, Tribunalul Satu Mare a emis mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea.

Fugarul Frantisek Priplata, condamnat in Romania la 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, este considerat erou in Cehia, datorita investitiilor sale in aceasta tara, relateaza "Cotidianul".

Ziaristii au aflat ca dosarul lui Priplata din Romania este rejudecat la Curtea regionala din Brno.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.