Social 2 Iulie 2009 17:05
Noul sistem pentru verificarea in timp real a datelor personale ale cetatenilor romani din strainatate este activ de la 1 iulie, romanii putand sa-si recupereze, daca si-au pierdut documentele, titlurile de calatorie si permisele de conducere in aceeasi zi, anunta MAE.
Astfel, romanii aflati din strainatate care si-au pierdut documentele de identitate isi vor putea obtine in aceeasi zi titlurile de calatorie, datorita unui nou sistem de verificare, potrivit unui comunicat de presa MAE. De asemenea, cei care au nevoie de confirmarea faptului ca detin permise de conducere, aceasta se poate face in aceeasi zi.

Acest lucru este posibil datorita unui sistem care faciliteaza verificarea in timp real a datelor personale ale cetatenilor romani din strainatate si care este functional in cadrul tuturor misiunilor Romaniei din intreaga lume, se explica in comunicatul MAE.

Sistemul aduce multe avantaje cetatenilor romani din afara tarii, precum reducerea timpilor de asteptare, care se consumau pana acum cu transmiterea corespondentei catre structurile competente ale MAI, prin intermediul MAE si comunicarea raspunsului pe aceeasi cale. Un alt beneficiu este cel al reducerii cheltuielilor cetatenilor pentru obtinerea documentelor.

Taxele consulare pentru eliberarea acestor documente nu se schimba, acestea fiind stabilite prin lege, insa economiile provin din faptul ca persoanele interesate nu vor mai fi nevoite sa astepte zile intregi, cu plata cazarii si cheltuielilor de intretinere, pentru confirmarea identitatii in vederea eliberarii unui titlu de calatorie.

Aceeasi situatie este si in cazul permiselor de conducere, cu precizarea ca, avand posibilitatea accesului direct la baza de date, consulul, cu sprijinul colegului din Centrala MAE, este in masura sa confirme in timp real existenta permisului in cazul in care un cetatean roman este oprit in trafic in strainatate si exista dubii asupra autenticitatii permisului sau. Permisele de conducere vor fi in continuare eliberate de autoritatile abilitate si nu de oficiile consulare, se mai adauga in comunicatul MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.