Social 1 Iulie 2009 15:45
Primele carti de identitate electronice vor fi editate incepand cu 1 ianuarie 2011, anunta INEP, care precizeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei au fost publicate modificari legislative privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.
Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP), precizeaza ca elementele de noutate ale actului normativ au in vedere reorganizarea, incepand cu data de 01 august 2010, a Registrului National de Evidenta a Persoanelor (R.N.E.P.), pe un singur nivel, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor (s.p.c.e.p.) efectuand activitatile de actualizare si verificare direct pe componenta informatica constituita la nivel central, relateaza NewsIn.

De asemenea, este reglementata, ca act de identitate, cartea electronica de identitate, care urmeaza a fi eliberata incepand cu data de 01.01.2011, iar cererea pentru eliberarea unei noi carti de identitate ca urmare a expirarii termenului de valabilitate, poate fi depusa cu cel mult 180 zile, dar nu mai putin de 15 zile, inainte de expirarea termenului de valabilitate al cartii de identitate detinute.

Cartile de identitate provizorii vor fi eliberate cu termen de valabilitate de minim 30 zile si maxim un an.

Conform modificarilor, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor solutioneaza si cereri pentru inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei, iar pe actul de identitate nu se mai efectueaza mentiuni cu privire la "interdictia de a se afla in anumite localitati sau de a parasi localitatea de domiciliu", aceasta fiind eliminata din categoria situatiilor in care se elibereaza un nou act de identitate, mentiunile in cauza urmand a se opera numai in componentele informatice ale R.N.E.P.

La art. 27 alin.(1) lit.d) a fost eliminata sintagma "pentru mediul rural", astfel incat documentul eliberat de primarii poate sa faca dovada adresei de domiciliu si pentru solicitantii actelor de identitate care domiciliaza in mediul urban.

Modificarile aduse Ordonantei Guvernului nr. 84/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor constau in abilitarea serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor pentru intocmirea, pastrarea, evidenta si eliberarea cartilor electronice de identitate, eliminarea atributiilor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor privind intocmirea listelor electorale permanente, efectuarea actualizarii datelor de identificare si a adreselor cetatenilor care au domiciliul in raza de competenta teritoriala a s.p.c.e.p., direct pe componenta informatica constituita la nivel judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, iar, de la data de 01 august 2010, direct pe componenta informatica constituita la nivel central.

Modificarile au in vedere si respectarea principiului constitutional al autonomiei locale de a stabili competenta de coordonare a activitatii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor apartinand consiliilor locale/judetene in subordinea carora functioneaza aceste servicii.

De asemenea, completarile aduse Ordonantei Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice se refera la reglementarea faptului ca cererea privind schimbarea numelui pe cale administrativa poate fi depusa si prin imputernicit cu procura speciala sau imputernicire avocatiala.

Astfel, serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor care inscrie mentiunea corespunzatoare in actul de nastere are obligatia de a transmite o comunicare cu privire la schimbarea numelui Directiei Generale de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Directiei Cazier Judiciar, Statistici si Evidente Operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Judetene a Finantelor Publice sau, dupa caz, Directiei Generale a Finantelor Publice a municipiului Bucuresti din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la locul de domiciliu al solicitantului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.