Social 1 Iulie 2009 14:23
Eliberarea fostului general Mihai Chitac si internarea acestuia in spital sub paza ar afecta bugetul "si asa insuficient" al Ministerului Justitiei, doar pentru un exercitiu de imagine", arata magistratii Tribunalului Militar Teritorial in decizia de eliberare pentru o luna a lui Chitac.
"Pentru paza petentului ar fi necesare 21 de schimburi a opt ore intr-o saptamana, ceea ce inseamna un necesar de 4,2 lucratori", noteaza Tribunalul Militar Teritorial in motivare. Mai mult, instanta arata ca instituirea pazei ar avea un efect negativ asupra starii psihice a lui Chitac si l-ar lipsi de ajutorul familiei, in conditiile in care "este de notorietate ca asistenta militara spitaliceasca se confrunta cu dificultati de ordin financiar".

Totodata, judecatorul considera ca varsta inaintata si bolile de care sufera Chitac impun o monitorizare medicala permanenta si de aceea este mai bine ca interventia chirurgicala sa fie facuta intr-un spital al Ministerului Sanatatii, nu intr-unul dintr-un penitenciar. "In plus, modul in care a inteteles sa se prezinte la penitenciar, inainte chiar de expirarea precendentei intreruperi creeaza instantei convingerea ca daca va acorda o noua intrerupere, nu exista riscul unei incercari de sustragere de la executarea pedepsei inchisorii", precizeaza magistratii in motivarea deciziei.

Fostul general Mihai Chitac a fost eliberat, pe 21 iunie, la ora 8.30, pentru a doua oara, pe motive medicale, din Spitalul Penitenciar Jilava, la decizia Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti din 17 iunie.

Tribunalul Militar Teritorial a dispus eliberarea fostului general incepand cu data de 21 iunie pana pe 21 iulie, pentru ca acesta sa se poata opera la Spitalul Floreasca, decizia fiind executorie, insa nu si definitiva. Astfel, aceasta a fost pusa in aplicare pana la o hotarare definitiva a Curtii de Apel Militare.

Mihai Chitac a declarat, pe 5 mai, ca medicul Serban Bradisteanu i-ar fi recomandat o operatie pe cord deschis, fiindu-i recomandata si extirparea splinei, potrivit ultimei expertize care a fost depusa la dosar.

Pe 29 martie, Mihai Chitac s-a intors la Spitalul penitenciar Jilava, pentru a fi reincarcerat, deoarece ii expirase perioada de intrerupere a executarii pedepsei pe care a primit-o deja in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Tribunalul Militar Teritorial a intrerupt, pe 29 decembrie 2008, timp de trei luni, executarea pedepsei de 15 ani de inchisoare la care a fost condamnat fostul general de instanta suprema.

Mihai Chitac a introdus o noua cerere in instanta, prin care a solicitat prelungirea perioadei de intrerupere de trei luni. Tribunalul Militar Teritorial a dispus, pe 10 martie, o noua expertiza medicala in cazul lui Mihai Chitac, la cererea aparatorilor, care au sustinut ca fostul general nu poate fi operat pana la termenul la care expira perioada de intrerupere a pedepsei si ca starea acestuia s-ar fi inrautatit.

Potrivit primelor expertize efectuate la INML, Mihai Chitac ar avea nevoie de o proteza valvulara, pentru care e necesara o operatie by-pass la inima.

Mihai Chitac a cerut eliberarea pe motive medicale din penitenciar, dupa ce a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara, in acelasi dosar cu fostul general Victor Stanculescu.

Totodata, Victor Athanasie Stanculescu a parasit, pe 12 mai, Spitalul penitenciar Jilava, dupa ce Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis sa intrerupa cu un an executarea pedepsei sale pe motive medicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.