Social 29 Iunie 2009 16:02
Ministerul Sanatatii va infiinta Registrul National al Donatorilor de Celule Stem, la Bucuresti, pentru a le oferi pacientilor cu boli hematologice care nu au rude donatori sanse mai mari de a beneficia de transplant de celule stem, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.
"In Romania, sansele de a gasi un donator compatibil pentru pacientii diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu pot face autotransplant si care nu au nici donator inrudit, sunt destul de scazute. Procentul acestor pacienti reprezinta aproximativ 7-10% din totalul pacientilor care au nevoie de aceasta procedura. Pentru a da o sansa de vindecare acestor pacienti se impune infiintarea unei institutii care sa gestioneze o baza de date privind persoanele fizice, care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne. Astfel, sansele ca un donator compatibil neinrudit sa fie gasit la nivel national sunt mult mai mari decat in cazul in care apelam la cautarea acestora in registrele internationale", informeaza NewsIn.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va urmari coordonarea activitatii de donare de celule stem hematopoietice, crearea si gestionarea unei baze de date pe teritoriul Romaniei privind persoanele fizice care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem.

Activitatea Registrului se va realiza la nivel teritorial prin trei Centre de Transplant de Celule Stem si opt Centre de Recrutare si Testare Primara.
Centrele de Recrutare si Testare Primara se vor organiza in Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Centrele de Transplant de Celule Stem se vor infiinta in Bucuresti, Timisoara si Targu Mures.

Registrul va avea 40 de angajati si un Consiliu Stiintific, format din personalitati recunoscute in domeniul activitatii de donare si transplant de celule stem hematopoetice

Conform proiectului de act normativ, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

"Avand in vedere diferenta de costuri, 40.000 euro in Romania fata de 150.000 euro in strainatate, existenta acestei institutii ar duce in scurt timp la realizarea unor economii semnificative prin efectuarea unui numar mult mai mare de proceduri in Romania si scaderea numarului de proceduri necesare a se efectua in strainatate", se specifica in proiectul Ministerului Sanatatii.

Potrivit actului normativ, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va fi o institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii, cu sediul in Bucuresti, str. Constantin Caracas nr. 2-8, Sector 1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.