Social 28 Iunie 2009 11:55
La initiativa Patriarhatului din Venetia si cu patronajul Ministerului Bunurilor si Activitatillor Culturale din Italia, in perioada septembrie 2008 - august 2009 Venetia si laguna venetiana celebreaza un mileniu de la intemeierea Catedralei din Torcello, sub genericul "Intre Bizant si Venetia. Torcello, arta si istorie (secolele VI-XIII)".
Insula Torcello prezinta o dubla semnificatie pentru Cetatea Dogilor: este primul loc de intemeiere a Venetiei si, totodata, adaposteste unul din cele mai reprezentative repere ale arhitecturii si artei medievale tarzii si bizantine: catedrala „Santa Maria Assunta”.

Mozaicurile catedralei - exceptionala marturie a artei iconografice bizantine - prezinta scene cu larga raspandire si in pictura murala religioasa din Romania, precum „Judecata de Apoi”, „Anastasis” („Invierea”), „Psychostasis” („Cantarirea sufletelor”), „Deisis”, „Pantocrator”, „Theotokos”.

Pentru a onora aceasta aniversare a culturii europene, care pune in lumina mostenirea bizantina pe care cultura romana o are in comun - alaturi de cea latina - cu civilizatia italica si in special cu cea a Republicii Venetiene, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Muzeul Taranului Roman din Bucuresti organizeaza, in perioada 30 iunie-30 august, o expozitie de exceptie, cu tema „Judecata de Apoi in iconografia romaneasca”.

Gazduita de spatiile expozitive ale Institutului, expozitia va prezenta publicului italian si miilor de turisti din intreaga lume varietatea tematica, profunzimea simbolurilor si diversitatea cromatica a valorosului patrimoniu de icoane si miniaturi al Muzeului Taranului Roman pe tema „Judecatii de Apoi”, precum si reproduceri dupa alte reprezentari ale temei, dintre care cea mai faimoasa este scena de pe fatada vestica a manastirii Voronet, monument UNESCO. De asemenea, va fi reconstituit ceremonialul taranesc al ritului „de trecere” din zona sudica a Romaniei.

Curatorii expozitiei sunt dr. Georgeta Rosu, directorul Directiei Muzeografie si drd. Ion Blajan, seful sectiei „Colectii si Evidenta Centralizata” din cadrul Muzeului Taranului Roman.

Evenimentul propus si gazduit de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia a obtinut patronajul Comitetului National al Italiei pentru organizarea aniversarii dedicate mileniului Catedralei din Torcello si a fost inscris in calendarul oficial al manifestarilor.

Expozitia va fi vernisata marti, 30 iunie, in prezenta presedintelui Comitetului National, Gianmatteo Caputo, si al directorului general al Muzeului Taranului Roman, prof. univ. dr. Vintila Mihailescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.