Majoritatea romanilor nu vor sa doneze sange. Dintre cei care fac asta, cei mai multi isi ajuta o ruda in suferinta sau pentru bani. Criza sangelui este inevitabila, mai ales ca din 2007 vom elimina orice plata contra donarii de sange, conform normelor UE. Cum romanii nu sunt filantropi, autoritatile vor impune spitalelor sa foloseasca sangele cu masura.
Australienii au un post de radio care anunta in ce spital e nevoie de sange si donatorii se duc acolo. Italienii doneaza sange in fata bisericii, duminica, dupa indemnul preotului in timpul slujbei.

Americanii recruteaza donatori prin posta. Oamenii primesc acasa scrisori de la autoritati prin care sunt indemnati sa doneze sange. Elvetienii au inventat un joc loteristic pentru acelasi scop. Romania nu are inca un sistem coerent pentru convingerea oamenilor sa doneze sange. Mai mult decat atat, echipele medicale care merg la diverse firme de stat sau private pentru colectarea sangelui de la eventualii donatori au avut de multe ori surpriza sa fie date afara de conducerea respectivei locatii, dupa cum a remarcat directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala, Florentina Vladareanu.

La noi s-au facut pana acum numai doua campanii pentru promovarea donarii benevole de sange. Rezultatele nu sunt promitatoare, in conditiile in care la o mie de locuitori nu doneaza sange decat 17 oameni, fata de 25, norma ideala. In toata tara se fac anual cel mult 370.000 de donari.

Doar pentru apropiati

Romanii primesc la ora actuala cate doua zile libere, un bon de masa in valoare de 300.000 de lei si un abonament lunar gratuit pe liniile de transport in comun pentru fiecare cantitate standard de sange pe care o doneaza, insemnand 400 de mililitri. Numai ca de la 1 ianuarie 2007, cand speram ca vom intra in Uniunea Europeana, va trebui sa renuntam la plata contra sangelui. Donarea va fi benevola, conform normelor UE. Nu este exclus ca din acel moment in spitalele din tara noastra sa apara o grava criza de sange. Un sondaj de opinie efectuat in luna mai 2005 de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate arata ca 93% dintre romani nu au donat sange in ultimele sase luni.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.