Social 27 Iunie 2009 16:05
Doi muncitori au fost prinsi, sambata, sub un mal de pamant, intr-un accident la un santier de langa Casa Presei. Unul din muncitori a decedat, iar celalalt a fost transportat, cu o contuzie de sold, la Spitalul Elias.
Muncitorul decedat avea 54 de ani si a fost prins sub un mal de pamant la o adancime de aproximativ 3 metri, timp de 35 de minute, informeaza NewsIn.

Dupa ce pompierii au reusit sa-l scoata la suprafata, s-au incercat manevrele de resuscitare, dar fara succes.

Evenimentul survine la circa o luna dupa un alt accident grav, de la pasajul Baneasa din nordul Capitalei, in urma caruia au decedat trei muncitori.

Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti a inceput o ancheta in cazul accidentului de la santierul din cadrul complexului Romexpo si a suspendat pentru moment lucrarile, pana la remedierea deficientelor, a spus pentru NewsIn, directorul coordonator adjunct din cadrul ITM, Stefan Mares.

"Ancheta a fost deja initiata, ne aflam la fata locului, iar concluziile vor fi prezentate dupa finalizarea cercetarilor in termenul legal, de 10 zile. Lucrarile au fost deja sistate, atat timp cat nu este respectata legislatia pe sanatate, securitate si munca", a declarat Mares, care este responsabil pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul ITM Bucuresti.

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat ca firma care efectua lucrari pe santierul de la Piata Presei va ramane fara autorizatie de functionare,daca se va dovedi ca nu a respectat normele de protectie a muncii.

"Ca si data trecuta (accidentul de la Pasajul Baneasa - n.r.), este absolut firesc si obligatoriu sa asiguri malul unui sant de o asemenea adancime, 1,5-2 metri (...) Angajatorul risca plangeri penale, suspendarea activitatii, risca foarte mult. Nu e nevoie sa moara oameni ca sa asigurati niste santuri. Prefectura Capitalei, impreuna cu ITMC, cu IMMB, va demara controale", a declarat Atanasoaei.

Prefectul Capitalei a declarat ca muncitorii sapau santul pentru lucrari electrice, iar lucrarea lor era independenta de constructiile de la Casa Presei. "Cei care sapau santul erau independenti de constructorii cladirilor de la Casa Presei, urmeaza sa stabilim daca aveau sau nu o relatie contractuala cu acestia. De asemenea, ar trebui sa stabilim pentru ce firma lucrau muncitorii peste care s-a surpat malul santului pe care il sapau", a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, aflat la locul accidentului.

De asemenea, prefectul a precizat ca este clar o neglijenta de munca a celui care efectua lucrarile, insa dupa cercetari se va stabili concret cui apartine vina. Atanasoaei a mai spus ca in orice astfel de lucrare trebuie securizat malul.

Prefectul a amintit si de accidentul care a avut loc in Baneasa in urma cu aproximativ o luna, spunand ca, in acel caz, desi nu s-a facut public, a inceput urmarirea penala pentru vinovati si se desfasoara procedura de ridicare a licentei pentru firma constructoare de la Pasajul Baneasa.

"E momentul ca masurile luate sa fie mult mai dure (...) Nu s-au invatat minte dupa accidentul din Baneasa", a mai spus prefectul.






Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.