Social 24 Iunie 2009 11:51
Autoritatile americane au admis cererea de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de MJLC privind pe fostul sef al CFR, Mihai Necolaiciuc, arata un comunicat.
Astfel, procurorul de caz din Statele Unite a informat Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti(MJLC) ca un judecator american a emis in data de 22 iunie un mandat intern de arestare in vederea extradarii pentru Mihai Necolaiciuc, se precizeaza in comunicat.

MJLC subliniaza ca va continua cooperarea cu autoritatile americane pana la extradarea efectiva a fostului presedinte al CFR, potrivit procedurilor prevazute de lege.

Americanii ni-l dau pe Necolaiciuc, dar noi nu il cerem

Eventuala extradare a lui Necolaiciuc ar trebui aprobata de insasi Hillary Clinton


Necolaiciuc ar urma sa fie dus in fata unei instate americane care va decide daca este extradabil

Dupa admiterea de catre autoritatile americane a cererii de arestare provizorie in vederea extradarii, acesta va fi dus in fata unei instante care va decide daca este extradabil, potrivit procedurii americane de extradare, explica NewsIn.

Potrivit procedurii americane in materie de extradari internationale, solicitarile straine pentru extradarea fugarilor aflati in SUA sunt, de regula, transmise prin ambasada tarii care face cererea (in cazul acesta Romania) catre Departamentul de Stat, care, la randul sau, le analizeaza si le inainteaza Diviziei Penale a Oficiului pentru Afaceri Internationale. Cererile de extradare pot fi de doua tipuri: cereri formale sustinute de toate documentele prevazute de tratatul aplicabil si cererea pentru arest preventiv.

Dupa ce Oficiul pentru Afaceri Interne a primit cererea, acesta analizeaza solicitarile si le trimite numai pe cele considerate adecvate catre district. Se obtine apoi un mandat - faza in care se afla Necolaiciuc - si fugarul este arestat si adus in fata judecatorului. Are loc apoi o audiere pentru a determina daca fugarul este extradabil. In cazul in care Curtea decide ca fugarul este extradabil, acest lucru este notificat secretarului de stat, in prezent Hillary Clinton, care decide daca persoana va fi predata Guvernului care a solicitat acest lucru. In unele cazuri, este posibil ca etapa de audiere sa fie sarita.

Oficiul pentru Afaceri Internationale notifica Guvernul strain si aranjeaza transferul fugarului catre autoritatile desemnate de Guvernul respectiv.

Chiar daca decizia luata la audierea in vederea extradarii nu poate fi adusa in apel, nici de catre fugar si nici de guvernul solicitant, fugarul poate face o petitie in baza habeas corpus de indata ce ordinul este emis. Decizia curtii districtuale poate fi adusa in apel, iar extradarea poate fi blocata, in cazul in care Curtea decide astfel.

Persoanele care coopereaza cu procurorii ar putea incerca sa ceara o clauza de "neextradare" in acordul de pledoarie. Astfel de acorduri, formale sau informale, pot avea efect juridic. Daca o tara straina cere, in aces caz, extradarea respectivei persoane, SUA se afla in fata unei dileme neplacute, trebuind isi incalce angajamentele, fie fata de persoana implicata, fie fata de tara respectiva. Procurorii pot sa nu isi dea, formal sau informal, acordul pentru a preveni sau a intarzia extradarea sau deportarea pana cand nu este trimis un acord scris de autorizare si pana cand nu obtin o aprobare scrisa de la asistentul avocatului general din cadrul Diviziei Penale. Astfel de cereri trebuie trimise Oficiului pentru Afaceri Internationale si sustinute de seful de departament sau de responsabilul de caz.

Predoiu: Procedura de extradare a lui Necolaiciuc depinde exclusiv de legile americane


Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat marti, la Realitatea TV, ca procedura in cazul extradarii lui Mihai Necolaiciuc este "extrem de anevoioasa", iar urmatoarele etape care trebuie parcurse depind exclusiv de legile americane.

"Am avut o atitudine rezervata pana in acest moment pentru ca procedura este extrem de anevoioasa. Pasii urmatori sunt supusi exclusiv legii americane si constau in punerea in executare a acestui mandat (n.r. - mandat de arestare in vederea extradarii). Aceasta este si practica autoritatilor americane in cazuri similare, pe parcursul desfasurarii procedurilor de extradare care sunt destul de sofisticate si anevoioase", a explicat ministrul Catalin Predoiu.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.