Social 22 Iunie 2009 04:32
Frantisek Priplata, condamnat in Romania la opt ani de inchisoare pentru uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu, este privit ca un erou national in Cehia. Curtea regionala din Brno rejudeca dosarul sau din Romania
Omul de afaceri ceh Frantisek Priplata, condamnat in Romania la opt ani de inchisoare pentru implicarea in asasinarea, in 2000, a liderului sindical Virgil Sahleanu, de la Tepro Iasi, este privit ca un erou national de presa economica din Cehia. Curtea regionala din Brno „rejudeca” dosarul sau din Romania, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv, in iunie 2005, la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, au declarat pentru Cotidianul surse din Ministerul Justitiei. Decizia nu a putut fi pusa in aplicare pentru ca, desi avea interdictie de a parasi tara, Priplata a fugit din Romania.
Intrucat la vremea condamnarii Romania nu era inca membru UE, instanta nu a putut emite mandat european de arestare, astfel incat Ministerul Justitiei a formulat, imediat dupa pronuntarea sentintei, o cerere de extradare a lui Frantisek Priplata.

Curtea regionala din Brno, instanta competenta teritorial in acest caz, a raspuns ca potrivit Codului penal al acestei tari cetatenii cehi nu pot fi extradati din Cehia, sub nici un motiv. Un an mai tarziu, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a trasmis, prin Ministerul Justitiei, autoritatilor cehe o solicitare ca Priplata sa execute cei opt ani de inchisoare intr-un penitenciar ceh. Si aceasta propunere a partii romane a fost refuzata, pe motiv ca infractiunea pentru care a fost condamnat Priplata a fost comisa in 2000, deci inaintea aderarii Cehiei la UE, astfel incat acordul de recunoastere reciproca a deciziilor judecatoresti intre statele Uniunii s-ar aplica retroactiv.

La sfarsitul anului trecut, dosarul penal al lui Frantisek Priplata a fost tradus integral in ceha si trimis spre examinare Tribunalului Brno, care ar putea decide fie incarcerarea acestuia in Cehia, fie achitarea lui, daca judecatorii cehi considera ca omologii lor romani nu au respectat proceduri similare celor din legislatia penala ceha. Inca nu a fost emisa o solutie in acest caz, au declarat surse din Ministerului Justitiei pentru Cotidianul.

In tara sa, presa nu-l vede nici pe departe ca fiind cel care a comandat moartea unui om. „Pentru noi, ziaristii din Cehia, Priplata este un erou. Pentru ca a investit in Romania”, marturiseste Blahoslav Hruska, jurnalist la „Ekonom”, una dintre cele mai importante publicatii economice din Cehia. Reportajele si relatarile din presa ceha au fost intotdeauna laudative. Hruska spune ca Priplata „e un tip destept, care a stiut cum sa se poarte cu presa. El ilustreaza cel mai bine influenta pe care o poate exercita un om asupra presei ca relatarile sa fie pozitive”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.