Ziua Drapelului a fost marcata ieri in intreaga tara prin ceremonii militare organizate de administratiile publice locale. In Capitala, la ceremonie au participat primarul Adriean Videanu, prefectul Mioara Mantale, reprezentanti ai vietii politice si oficiali militari. Sarbatorirea anuala a drapelului in 26 iunie a fost decisa prin lege, in 1998.

Cele trei culori au fost folosite pentru prima data ca simbol al militiei pamintene si al navelor comerciale in 1834, cind in Tara Romaneasca domnea Alexandru Ghica. Tricolorul se impune ca drapel national in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse insa pe orizontala.

Primul drapel din 1859, aflat in uz pina in 1862, a avut fisia albastra plasata sus, urmind ca, in a doua parte a domniei lui Cuza, fisia rosie sa fie dispusa pe partea superioara. Dupa venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticala, Romania aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene, care au culoarea cea mai inchisa linga hampa.

Un tricolor controversat

In perioada comunista, steagurile au purtat o stema de origine sovietica, indepartata imediat dupa Revolutia din ’89. Prin renuntarea la stema comunista, tricolorul romanesc a devenit identic cu cel folosit de statul Ciad, lucru interzis de reglementarile internationale. Steaguri similare tricolorului romanesc au Republica Moldova si Andora, acestea purtind insa steme pe culoarea centrala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.