Sectiile de dezalcoolizare ale spitalelor de psihiatrie sint asaltate de ani buni de tot mai multi romani carora Bachus le-a luat mintile. Virsta de debut a dependentei este din ce in ce mai mica. "Ca sa fii dependent la 20 de ani, cum sint multi pacienti de-ai nostri, trebuie sa te apuci de baut serios, zilnic, pe la 13-14 ani", este de parere conf. dr. Radu Mihailescu, medic primar psihiatru si director al Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia" Bucuresti. Un numar mare de alcoolici se prezinta si la Spitalul Universitar de Neuropsihiatrie Socola din Iasi. Zilnic, cel putin 10 pacienti. Asa ca directorul spitalului iesean, prof. dr. Petre Boisteanu, a propus Casei Judetene de Asigurari de Sanatate introducerea "taxei pe alcoolic".

Recidivele, pe bani

"Alcoolismul este ceva provocat cu buna stiinta, alcoolicii isi fac singuri rau, spre deosebire de alte afectiuni patologice. In astfel de situatii, solicitarea este justificata. In tari occidentale, cind se face o asigurare de sanatate, se ia in considerare si faptul ca este fumator sau dependent de alcool. Acestia sint factori de risc pentru care se plateste in plus", afirma directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi (CJASI), Vasile Cepoi, care nu a putut face deocamdata o estimare a cuantumului taxei.

"Sustin aceasta propunere, insa in acest an nu poate fi aplicata, poate fi introdusa prin contractul-ca-dru pe anul viitor", completeaza seful CJASI. Ideea medicilor ieseni este sustinuta partial si de colegii lor din Bucuresti. "Parerea mea este ca asigurarile trebuie sa acopere prima internare a unei persoane care vine la dezalcoolizare, eventual a doua. Dupa aceea, recidivele ar trebui platite de respectiva persoana", crede directorul Spitalului de Psihiatrie "Al. Obregia", care adauga ca 10% dintre cei internati la acest spital isi leaga patologia bolii de consumul de alcool.

"Este o forma de discriminare"

Oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate afirma insa ca introducerea unei astfel de taxe este o forma de discriminare. "Ar insemna ca si bolnavii de ciroza, care apare si din cauza consumului excesiv de alcool, sa plateasca in plus. Astfel de taxe nu exista nici in SUA, mama asigurarilor private. Introducerea taxei este mult peste cadrul reglementarilor contractului-cadru.

Poate fi decisa de Parlament, la propunerea ministerului de resort", afirma presedintele CNAS, Cristian Vladescu. Prin introducerea taxei, unii considera ca alcoolicii ar fi pedepsiti de doua ori, daca luam in calcul si faptul ca se vorbeste si de o predispozitie genetica in dependenta de alcool.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.