Social 17 Iunie 2009 12:01
Unul dintre cei doi ciobani de la stana de pe muntele Mazgavu, din masivul Fagaras, care au fost atacati ieri de un urs a fost suspus unei interventii chirurgicale de urgenta la spitalul din Curtea de Arges
Doi ciobani de la o stana din Fagaras au fost atacati de urs, in noaptea de luni spre marti, unul dintre barbati fiind ranit grav. Atacul a avut loc pe muntele Mazgavu, din masivul Fagaras, in rezervatia Suici din Arges, iar unul dintre ciobani a pierdut foarte mult sange. Cand au vazut ursul, ciobanii au sunat la 112 sa ceara ajutor si, pana la sosirea salvatorilor montani, au incercat sa alunge animalul. Nu au reusit insa si au fost atacati de ursul flamand.

Luni seara, in padurile administrate de Ocolul Silvic Suica, au fost debarcate doua ursoaice cu pui capturate din zona Sinaia, unde in ultima perioada au avut loc mai multe incidente cu animale flamande. Nu este exclusa ipoteza ca cei doi ciobani sa fi fost atacati chiar de unul dintre animalele aduse de pe Valea Prahovei.

Pana marti, sase ursi din statiunea Sinaia, din cei 25 pentru care s-a primit aviz de relocare de la Ministerul Mediului, au fost capturati si trimisi in zone impadurite din judetele Arges si Prahova, aflate la distante destul de mari de zonele locuite de oameni. Cele sase animale au fost prinse pe Drumul Cotei, in zona Castelului Peles, dar si intr-un cartier de blocuri des frecventat de ursi. Animalele au fost relocate in rezervatii naturale nepopulate.

"Daca anul trecut, cand am primit aviz pentru relocarea a 12 exemplare de urs, am fi primit aviz pentru toate exemplarele pentru care solicitasem, anul acesta nu ne-am mai fi confruntat cu aceasta problema. Chiar si dupa aceasta actiune de relocare a celor 25 de exemplare, in fondul cinegetic Sinaia vor mai ramane peste 30 de ursi. Avand in vedere faptul ca numarul ursilor din zona noastra se modifica continuu, solutia oferita de experti este una temporara", a afirmat, marti, primarul din Sinaia, Vlad Oprea.

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a anuntat, vineri, la Sinaia, ca ursii din statiunile montane vor fi mutati in judetele Arges si Prahova pentru a evita agresiunile asupra turistilor si localnicilor. "Toti vor fi mutati in alte zone, deja a aprobat-o Mediul, iar de astazi incepe tranchilizarea acestora. Vor fi mutati in judetele Arges si Prahova, in muntii, ca sa nu mai avem situatii cum am avut inainte", a spus Sarbu.

In noaptea de sambata spre duminica, doi adolescenti de 16 si 17 ani au fost atacati de un urs, pe Platoul Bucegi. Ei isi amplasasera cortul langa cabana Babele si au dormit cu mancarea in cort, ursul fiind atras de mirosul alimentelor, potrivit sefului salvamontistilor din Busteni, Gheorghe Haiduc. In urma incidentului, tinerii au fost usor raniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.