Social 15 Iunie 2009 01:34
O serie de documente scoase la iveala de catre cercetatorul clujean Ioan Chindris aduc argumente in favoarea unei ipoteze tulburatoare: rascoala lui Horea, din anul 1784, ar fi fost pusa la cale de masonerie.
Istoricul Ioan Chindris a reusit sa aduca probe in sprijinul unei ipoteze care contrazice istoriografia oficiala legata de rascoala romanilor din Transilvania, din anul 1784, condusa de Horea. Astfel, in arhivele vieneze, Chindris a gasit o serie de documente care arata ca Horea ar fi facut parte din masonerie. Concluziile investigatiei stiintifice au fost publicate de Ioan Chindris in lucrarea "Horea si masoneria", aparuta in Anuarul Institutului de Istorie din Cluj-Napoca.

Prima mentiune a legaturii dintre rascoala lui Horea si masonerie a aparut in anul 1786, in revista vieneza "Provinzialnachrichten aus den k.k. Staaten". Articolul se numea "Fratres de cruce" si "dezvaluie un substrat politic de esenta masonica pentru ceea ce s-a petrecut in Ardeal cu doi ani inainte", afirma Ioan Chindris. Acesta a gasit arhiva lojii vieneze "De la Vraie Concorde", care contine transcrierea cu grafie germana a unei cuvantari tinute in limba romana, in grai popular ardelenesc, in data de 23 februarie 1783, in onoarea imparatului Iosif al II-lea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.