Social 14 Iunie 2009 11:00
Numarul infectarilor cu virusul noii gripe (A/H1N1) confirmate in Romania a ajuns la 13, ultimul caz fiind cel al sotiei pacientului intors din Canada pe 10 iunie, a anuntat astazi Ministerul Sanatatii.

Femeia are 34 de ani si a fost internata, la randul sau, la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala. "Tanara a sosit din Canada impreuna cu sotul ei, numai ca boala a debutat cu o zi mai tarziu. In prezent, toti cei patru pacienti depistati pozitiv in ultima saptamana se afla in spital, sub tratament antiviral si supraveghere medicala, si inregistreaza o evolutie favorabila", au precizat reprezentantii ministerului, relateaza NewsIn.

Ultimele patru cazuri de infectare cu A/H1N1 in Romania au fost depistate la persoane din Romania. Din totalul celor 13 cazuri diagnosticate pana in prezent, primii noua pacienti au fost deja externati, dupa ce s-au vindecat in urma tratamentului cu antivirale din spital.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca este foarte important ca toate persoanele care au calatorit in zone endemice si care prezinta simptome specifice noii gripe, respectiv tuse seaca, febra si secretii nazale apoase, sa se prezinte de urgenta la medic.

Vineri, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca politistii de frontiera si cadrele medicale din spitale vor purta masti de protectie, ca masura contra infectarii cu virusul A/H1N1, acest lucru urmand sa fie facut, ulterior, si de functionarii care lucreaza in prima linie de contact cu publicul.

Potrivit lui Bazac, Ministerul Administratiei si Internelor a inceput sa distribuie mastile, care pot fi folosite 24 de ore. "Stocurile vor trebui reinnoite, mai ales ca va fi nevoie de masti si pentru functionarii care lucreaza direct cu publicul", a precizat ministrul Sanatatii, la finalul reuniunii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Masti contra gripei porcine va purta si personalul de pe liniile aeriene care vin din tarile de peste Ocean afectate de virusul A/H1N1, respectiv SUA, Canada si Mexic, a mai spus Bazac.

"In prezent, pandemia de noua gripa este moderata, astfel ca, deocamdata, nu vom lua alte masuri in afara de acestea", a subliniat ministrul Sanatatii.

Bazac a mai precizat faptul vor fi luate masuri suplimentare fata de cele anuntate numai atunci cand rata de atac a virusului, procentul din populatie afectat, va fi mai mare de 0,5%. In cazul in care rata va depasi 2%, se va trece la masuri extreme, printre care izolarea sociala, asigurarea stocurilor de provizii si, probabil, inchiderea granitelor.

Joi, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat trecerea la nivelul maxim de alerta (6), corespunzator pandemiei de gripa porcina. Specialistii OMS au precizat ca decretarea pandemiei nu tine de gradul de severitate al bolii, ci de aria de raspandire a acesteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.