Social 8 Iunie 2009 18:54
Tratamentul celor 9 pacienti infectati cu A/H1N1 si internati la Institutul "Matei Bals" a constat, pana vineri, in administrarea unor cantitati mici de antivirale, circa 100 de tablete in total, in conditiile in care este vorba de forme usoare ale bolii, potrivit reprezentantilor unitatii sanitare.
"Cazurile pe care le-am tratat pana acum au fost forme usoare de boala, astfel ca am folosit, deocamdata, o cantitate mica de antivirale", a precizat, pentru NewsIn, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a livrat Institutului "Matei Bals", la inceputul saptamanii, 100 de cutii cu antivirale pentru copii, care vor fi utilizate la nevoie.

Stocul de antivirale de care dispune Ministerul Sanatatii este de aproximativ 460.000 de cutii, dupa cum a anuntat ministrul Ion Bazac.
Medicii de la "Matei Bals" au inceput tratamentul cu antivirale impotriva gripei porcine pe 26 mai, cand o femeie de 30 de ani s-a prezentat cu febra, tuse si secretii nazale apoase, dupa trei zile de la intoarcerea sa in tara din New York. Potrivit autoritatilor sanitare, Institutul Cantacuzino a confirmat oficial, pe 27 mai, primul caz de infectie cu virusul gripal A/H1N1 de pe teritoriul Romaniei, dupa ce a analizat probele recoltate de la femeia de 30 de ani.

Pe 28 mai, Ministerul Sanatatii a confirmat alte doua cazuri de gripa porcina, respectiv tatal femeii de 30 de ani si fiul acesteia de un an si trei luni. Medicii de la Institutul "Matei Bals" au declarat ca toti trei pacienti sunt sub tratament cu antivirale si ca starea lor de sanatate evolueaza favorabil.

Pe 1 iunie, reprezentantii ministerului au anuntat alte doua cazuri de gripa porcina in Romania: o femeie de 28 de ani, venita pe 23 mai la Bucuresti tot de la New York, si mama ei, care luase virusul prin transmitere secundara, chiar de la fiica sa. Cele doua paciente au fost internate, si ele, la "Matei Bals", unde li s-au administrat antivirale.

Al saselea caz a fost cel al unui alt tanar diagnosticat pe 2 iunie, care a luat virusul de la femeia de 28 de ani. Tot pe 2 iunie, tatal femeii de 30 de ani a fost externat, dupa ce Institutul Cantacuzino a anuntat ca noile teste de laborator au iesit negative. Ceilalti pacienti au ramas insa in spital, sub tratament cu antivirale.

Pe 4 iunie, au fost confirmate inca doua cazuri de infectare cu virusul noii gripe. Unul dintre cei doi pacienti a fost in contact cu prima femeie depistata cu A/H1N1 in Romania, in varsta de 30 de ani, iar cel de-al doilea este un contact al tinerei de 28 de ani, potrivit autoritatilor.
Vineri, cinci iunie, numarul cazurilor confirmate a ajuns la noua, dupa diagnosticarea unei femei care a intrat in contact cu tanara de 28 de ani. Noua pacienta se afla sub supraveghere medicala la Institutul "Matei Bals", unde i se administreaza, si ei, antivirale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.