Social 4 Iunie 2009 19:10
Executivul a adoptat miercuri Hotararea de Guvern prin care pensionarii cu venituri de pana la 700 de lei lunar vor beneficia de medicamente compensate in proportie de 90%, de la 1 iulie, potrivit Ministerului Sanatatii.

"Am crescut cu 100 de lei, de la 600 la 700 lei, plafonul veniturilor pentru care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Crestem astfel accesibilitatea pensionarilor cu venituri mici la medicamentele compensate", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Numarul pensionarilor care vor beneficia de medicamente compensate cu 90% va creste cu 550.000 si va ajunge la 3,5 milioane de persoane.

Numarul pensionarilor care au accesat in primele doua luni de functionare programul de compensare cu 90% pentru pensionarii cu venituri de pana la 600 de lei a fost mai mic fata de cel prognozat. Acest fapt, impreuna cu ieftinirea pretului la medicamente si costul mediu pe reteta prescris mai mic fata de cel estimat, a condus la realizarea unei economii de aproximativ 30 milioane de lei in bugetul Ministerului Sanatatii.

Pensionarii cu venituri mici pot beneficia de 650 de medicamente, necesare in tratamentul hipertensiunii arteriale, afectiunilor circulatorii, pentru scaderea colesterolului, tulburarilor capacitatii mentale.

Inainte de 1 martie 2009, medicamentele incluse in Sublista B erau compensate in procent de doar 50% din pretul de referinta, indiferent de veniturile realizate din pensii. Potrivit Hotararii Guvernului, compensarea de 90% va fi suportata in proportie de 50% din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, restul de 40% fiind acoperit din bugetul Ministerului Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.