Aurel Cornea, delegatul titular al lucratorilor romani la a 93-a Conferinta a Organizatiei Internationale a Muncii - OIM, a declarat ieri ca tara noastra a figurat, pentru prima oara dupa 1989, pe lista cazurilor speciale dezbatute in cadrul Comisiei de aplicare a normelor. Motivul l-a reprezentat nerespectarea Conventiei 81 privind Inspectia Muncii, ratificata de Romania in anul 1973.

Un alt motiv de ingrijorare il constituie nerespectarea art. 15 al Conventiei 81 privind pastrarea confidentialitatii pentru lucratorii care depun plangere contra unui angajator. Lipsa de garantii solide ale confidentialitatii lasa loc abuzurilor si intimidarii si descurajeaza eventualele reclamatii.
Dezbaterea privind legislatia romaneasca in domeniul relatiilor de munca a permis reprezentantilor lucratorilor romani sa abordeze si problemele Codului Muncii. Delegatia romana a obtinut din partea OIM posibilitatea de a recurge la asistenta tehnica pentru armonizarea legislatiei romanesti cu conventiile OIM, inclusiv a Codului Muncii. Bogdan Hossu, noul membru al consiliului de administratie al OIM, a declarat ieri, la prezentarea rezultatului participarii delegatiei lucratorilor romani la Conferinta anuala a OIM, ca textul final al proiectului OUG de modificare si completare a Codului Muncii, la unele articole a fost "coafat" de comisia Ministerului Muncii.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.