La sfirsitul lunii mai, in Romnia erau inregistrati legal peste 45.000 de straini, dintre care 22% desfasoara activitati comerciale, iar 15% sint casatoriti cu cetateni romni.

Desi chinezii se afla pe locul al treilea ca numar in evidenta Autoritatii Nationale pentru Straini, ei sint pe primul loc in topul activitatilor comerciale, desfasurate in Romania, urmati de italieni, turci si germani. Alte activitati ale strainilor pentru care au fost acordate drepturi de sedere temporara sint pentru reintregirea familiei si studii.

Bucurestiul, resedinta permanenta

Cei mai multi straini casatoriti cu cetateni romani sint turcii, in procent de 17%, apoi moldovenii, sirienii si italienii. Pe ultimul loc se afla americanii, cu 2%, insa ei sint pe locul trei la reintregirea familiei, dupa turci si chinezi. Din numarul total al strainilor inregistrati, cei mai multi si-au stabilit resedinta temporara sau permanenta in Bucuresti - 33%, urmat de judetele Timis, Ilfov, Cluj, Iasi si Constanta. Dintre acestia, tot in Bucuresti au cele mai multe sederi permanente, insa Capitala este printre ultimele locuri la numarul de sederi temporare.

De la inceputul anului 2004, pina in mai 2005, au fost depistati peste 800 de straini cu sedere ilegala in Romania. Cei mai multi returnati au fost cetatenii din Moldova, urmati de turci si chinezi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.