Social 2 Iunie 2009 16:05
Sute de copii au vizitat de 1 iunie Camera Deputatilor, venind pregatiti cu versuri despre parlamentari, intrebari dezarmante pentru politicieni si propuneri legislative pentru reglementarea chiulului si a cuminteniei

Incepand de la ora 10.00 dimineata, mai multe grupuri de copii, conduse de profesori, au luat cu asalt Palatul Parlamentului, vizitand sala de plen a deputatilor, cabinetul presedintelui forului, salonul oficial de primire, Sala Unirii, Galeria de onoare, sau Muzeul Parlamentului.

In jurul orei 11.00, presedintele Camerei, Roberta Anastase, si-a intrat in rolul de gazda, primindu-i pe copii in biroul sau si plimbandu-i prin sala de plen. Anastase a fost imediat asaltata de un numar mare de intrebari, de la clasica "Ce fac deputatii toata ziua?", la unele mai inedite, legate de cum respira alesii. Un pusti cu spirit de observatie mai pronuntat, care remarcase camerele de luat vederi instalate in sala de plen, a intrebat indignat "Va filmeaza tot timpul?!". Primind raspuns afirmativ de la Anastase, copilul a continuat nedumerit: "Si atunci cand respirati?" . "Respiram cu ele de fata", a povestit presedinta Camerei.

Unii copii nu s-au aratat prea impresionati de cele vazute, anuntand oficial ca ei nu vor sa devina parlamentari. "Eu vreau sa ma fac avocat", a spus unul dintre ei. "Ba eu astronom!", s-a auzit o alta optiune.

Intre timp, pe holuri, mai multi copii de la Scoala George Toparceanu versificau ad-hoc pe teme parlamentare, la indemnul unei profesoare ambitioase: "Vom fi mari, vom fi mari si vom fi parlamentari. Vom avea grija mare de generatia viitoare"! Entuziasmul copiilor a fost temperat de doamna profesoara, impresionata de incaperile somptuoase: "E prea mare diferenta intre nivelul nostru de trai si ce am vazut aici".

Un moment amuzant s-a consumat in biroul Robertei Anastase, atunci cand un grup de copii intre 12-13 ani au luat cu asalt scaunul presedintei Camerei. Mai tupeist, un baiat a spart gheata, incercand "scaunul de presedinte" si decretand: "Ma relaxez". Baiatul a explicat presei ca, de aproape un an de zile, s-a hotarat sa se faca deputat. El s-a aratat dornic sa renoveze biroul lui Anastase si a anuntat ca vrea un asistent si cinci secretare: trei brunete si doua blonde. Intrebat ce sfaturi i-ar da Robertei Anastase, baiatul a raspuns "S-o tina tot asa!".

"Dar fetele de ce nu se aseaza pe scaun?" a remarcat Roberta Anastase, indemnul ei fiind pus in practica imediat de o fata care l-a dat la o parte de pe scaun pe tanarul Alexandru. "Asa e in politica. Te-ai ridicat de pe scaun, la revedere!", a sintetizat Anastase viata politica.

Domnisoara Monica a devenit rapid centrul atentiei, declarand: "Mie imi sta mai bine decat lui! Oricum femeile conduc tara".
Intrebati de ziaristi ce propuneri de lege ar face daca ar deveni parlamentari, copiii au raspuns ca ar dori sa interzica chiulul, dar si ca ar instaura prin lege "cumintenia".

Presedinta Camerei a primit si vizita unei fetite de doar doi ani, care a anuntat-o ca a venit sa viziteze castelul printesei.

"Toate intrebarile pamantului le-am auzit intr-o perioada scurta de timp", a spus amuzata Anastase, dupa eveniment. La un alt etaj, mai multi copii cu nevoi speciale, de la Centrul Domnita Balasa si organizatia "Trebuie", au organizat o expozitie cu vanzare de obiecte de artizanat, facute de copii. La expozitie era prezenta si Cristina Pocora, deputat PNL.

Copiii care au vizitat astazi Camera Deputatilor au primit baloane, pixuri, brelocuri, orare, carnetele, pliante cu prezentarea Palatului si a procesului legislativ, dar si pliante de la Parlamentul European, despre cultura si traditiile statelor membre. Singura cheltuiala facuta de Camera Deputatilor pentru cadourile oferite copiilor a fost suma de aproximativ 1.000 lei aferenta achizitionarii de baloane, restul pliantelor reprezentand materiale interne, facute de Camera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.