Social 1 Iunie 2009 02:38
Afacerea Popoviciu-Baneasa, anchetata de DNA si soldata cu retinerea a doi sefi de servicii secrete, nu ar fi fost posibila fara implicarea, de la bun inceput, a unor inalti functionari ai statului. Este vorba despre cei care si-au dat acordul pentru schimbarea destinatiei terenului agricol din nordul Capitalei pe care, ulterior, Puiu Popoviciu a ridicat cartierul de lux.
Potrivit unor surse judiciare, ministrii Agriculturii Ilie Sarbu si Petre Daea vor fi chemati la audieri de procurorii anticoruptie deoarece au avizat, fara respectarea legii, scoaterea din circuitul agricol a unor parcele din Ferma Experimentala Baneasa, aflata atunci in folosinta Universitatii de Agronomie. Alaturi de cei doi demnitari, vor trebui sa mai dea explicatii anchetatorilor si Alexandru Radocea, care a semnat avizul respectiv in calitate de presedinte al Oficiului National de Cadastru, si Ciprian Pahontu, fost sef al Directiei de Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic. Acesta din urma ar fi trimis in 2007 la DNA un document care ar fi continut date false despre statutul si circuitul juridic al terenului Fermei Baneasa. Miliardarul Puiu Popoviciu – care in acest dosar este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita – a fost suspectat de-a lungul vremii ca-si datoreaza succesul in afaceri relatiilor la nivel inalt pe care le are. Popoviciu este ginerele temutului nomenclaturist ceausist Ion Dinca, zis si "Te-Leaga", care a murit in 2007. Coincidenta sau nu, anchetarea penala a lui Puiu Popoviciu a demarat abia dupa moartea socrului, cu toate ca proiectul Baneasa incepuse cu mult mai devreme.

Dosarul penal "Puiu Popoviciu-Baneasa" este inca departe de a fi lamurit toate implicatiile la nivel inalt ale acestei afaceri controversate. Anchetatorii trebuie sa desluseasca si care au fost mecanismele prin care au avut loc schimbarea destinatiei unui teren agricol folosit pentru cercetare de catre studentii Universitatii de Agronomie si construirea pe acesta a unui cartier rezidential de lux. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara ajutorul, poate chiar complicitatea unor inalti demnitari. Potrivit unor surse judiciare, procurorii ii vor audia pe Ilie Sarbu, fostul si actualul ministru PSD al Agriculturii, precum si pe Petre Daea, fost ministru PSD. Cei doi ar fi avizat scoaterea din circuitul agricol a unor parcele de teren ale Fermei Experimentale Baneasa – domeniu public al statului, destinat cercetarii agricole – pentru ca Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMVB), in asociere cu o firma privata controlata de omul de afaceri Gabriel (Puiu) Popoviciu, sa poata construi cartierul rezidential. Alaturi de ministrul Sarbu a semnat avizul si Alexandru Radocea, ca presedinte al Oficiului National de Cadastru, motiv pentru care si el va fi audiat de procurori.


Pe langa cei trei, anchetatorii il vor invita la DNA si pe Ciprian Pahontu, fost director general al Directiei Generale de Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic, deoarece acesta ar fi trimis in anul 2007 la Directia Nationala Anticoruptie "un punct de vedere" care i-ar fi favorizat pe inculpati, document ce ar contine date false despre statutul si circuitul juridic ale terenului Fermei Baneasa, sustin surse judiciare. Reamintim ca, in acest dosar, Puiu Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in timp ce fostul rector al Universitatii de Agronomie Niculae Ioan Alecu este acuzat de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. In plus, fosti doi sefi din cadrul serviciilor secrete ale Ministerului Administratiei si Internelor sunt acuzati de favorizarea infractorilor, deoarece ar fi intervenit la DNA pentru inchiderea dosarului penal.

Livezi pentru practica studentilor de la Agronomie

Terenul Fermei Experimentale Baneasa, pe care Puiu Popoviciu a orchestrat inaltarea unui cartier rezidential, era in administrarea Ministerului Educatiei si Cercetarii si in folosinta Universitatii de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB). Studentii agronomisti faceau practica si cercetare stiintifica in livezile Fermei Experimentale Baneasa, situata in nordul Capitalei, zona ravnita de dezvoltatorii imobiliari. Legea interzice scoaterea din circuitul agricol si instrainarea unor terenuri cu destinatii speciale (in acest caz, cercetare stiintifica), terenuri care, pe deasupra, apartin domeniului public al statului. Numai hotararile guvernamentale speciale pot schimba statutul juridic al unor astfel de terenuri. "Miscarea" terenului din zona sa de destinatie speciala era interzisa inclusiv de Legea invatamantului nr. 84/1995, care stipuleaza ca bunurile imobiliare aferente procesului instructiv-educativ nu pot fi transferate decat cu aprobarea Guvernului, la propunerea ministrului Invataman-tului, fara plata si numai in interes public. Procurorii anticoruptie ar avea nevoie de explicatiile ministrilor Sarbu si Daea tocmai pentru a individualiza contributia fiecarui demnitar sau functionar al statului la schimbarea destinatiei terenului Fermei Baneasa.

Ce nu au facut ministrii Sarbu si Daea

Cei doi demnitari (care au condus Ministerul Agriculturii, pe rand, intre 2001 si 2004) nu au verificat, inainte de a aviza scoaterea lui din circuitul agricol, daca terenul Fermei Baneasa a fost transferat din domeniul public prin hotarare guvernamentala speciala, asa cum prevad mai multe texte de lege. Cei doi ministri au invocat drept motive de avizare faptul ca USAMVB este proprietarul terenului, iar administratia locala a emis certificatele de urbanism.

Surse judiciare spun ca, in privinta lui Sarbu, suspiciunea ar porni si de la faptul ca, pe data de 7 iulie 2003, a avizat scoaterea din circuitul agricol a suprafetei maxime pe care o putea aviza, si anume 99,9 hectare. Incepand cu 100 de hectare era (si este) necesara emiterea unei hotarari de guvern. Mai mult, potrivit Legii 290/2002, ministerul coordonat de Sarbu avea obligatia de a urmari si controla modul de administrare a terenurilor agricole printre care se afla si "Ferma Baneasa, in suprafata de 226,61 ha" (anexa 5, pozitia 1).


In privinta lui Daea, suspiciunea porneste de la faptul ca el ar fi avizat scoaterea unei parcele de 32,5 din Ferma Baneasa in ultima sa zi de lucru ca ministru al Agriculturii, adica pe data de 23 decembrie 2004. La o simpla adunare se observa totusi ca nu a fost scoasa din circuitul agricol intreaga suprafata de 226,61 hectare a Fermei Baneasa, ci doar circa 130 de ha, desi terenul este ocupat deja de un cartier rezidential. Pentru restul de teren ocupat de constructii vor da declaratii alti faptuitori – functionari de la primarii si cadastru – care vor fi audiati de procurori in calitate de faptuitori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.