Social 1 Iunie 2009 01:20
Mafiotii ucraineni care patroneaza piata neagra a muncii din Praga platesc 100 de euro pe cap de roman.In cinci ani, peste 600 de romani au fost vanduti, ca robi, in Cehia. Ei erau ademeniti cu contracte de 800 de euro pe luna, dar in lagare nu primeau nimic.
„Loc de munca in constructii, in Cehia, salariu atractiv, 700-800 de euro pe luna. Transport si cazare asigurata“. Asa suna oferta din ziare si a racolatorilor care bat la pas satele din judetele sarace ale Moldovei. Cea mai afectata zona este cea a Botosaniului.

Incepand cu 2004, sute de romani au fost bagati in autobuze, iar dupa ce au trecut granita au devenit sclavi. Actele erau confiscate, iar autobuzul devenea un transport de robi sub paza armata. Incarcaturile au fost livrate, de fiecare data, in Cehia - la periferia capitalei, Praga - unor ucraineni.

Noii stapani ai romanilor plateau sume modice: 100-150 de euro pe cap de roman. Transportul ajungea, in cele din urma, in baraci tip Auschwitz, unde sclavii dormeau claie peste gramada. Ziua erau scosi la munci grele, seara erau paziti cu Kalasnikovul. De pe urma lunilor de chin nu s-au ales decat cu cativa euro.

Reteaua de la Botosani

Reteaua de la Botosani s-a „aprovizionat“ din trei sate: Corni, Oraseni Vale si Mileanca. Cel din urma este unul in care saracia este crunta. De aici, aproape jumatate de sat a plecat in sclavie. In iulie 2006, cand pe ulite a aparut „comisionarul de la cehi“, s-a bulucit lumea ca la urs. Comisionarul nu stia cum e cu aceste constructii, avea habar doar ca e rost de salariu bun.

Omul lucra pentru o firma de plasare a fortei de munca de la oras. Pe post de firma era reteaua: sapte insi, fiecare specializat pe cate o activitate „de profil“. Sefii erau George Aboaice si Cristian Grumeza. Primul are 33 de ani, al doilea - 29, iar acum sunt in arest, dupa ce filiera lor a fost dezmembrata.

Mecanismul racolarii

Pana la „falimentul“ afacerii, reteaua a mers ca unsa. Filiera incepea cu racolatorul - cel care prezenta ofertele de munca in satele sarace. Dupa formarea loturilor intrau in rol transportatorul si insotitorul. Cei doi asigurau „marfa“ pana la destinatie, in Cehia. Acolo isi intra in rol omul de legatura, cel care negocia cu banda ucrainenilor pretul unui sclav roman. Dupa ce se batea palma, insotitorul transportului preda „stapanilor“ actele romanilor. Dupa ce „marfa“ era predata, traficantii din Botosani nu se mai interesau de soarta sclavilor vanduti. 100 de euro a fost pretul mediu al fiecarui om adus in Cehia de traficanti.

Ovidiu Bosoanca are 30 de ani si e din satul Oraseni Vale. Cand a aparut „comisionarul“ in fata casei, acesta a zis ca a dat norocul peste el. „Domnul functionar de la Botosani“ venise cu o superoferta de munca in strainatate: 800 de euro, lunar, ca zilier. „Acum vreo doi ani a venit unul din Botosani, pe care nici nu stiu cum il cheama, si a intrebat care vrea sa mearga la munca in Cehia. Cum nu aveam de lucru si voiam sa castigam un ban, am fost mai multi care am zis ca mergem. Am fost vreo 20 de baieti din zona care am plecat cu un autocar“, povesteste botosaneanul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.