Social 31 Mai 2009 10:07
Astazi este Ziua Rroma - Rroma Day - la cea de a opta editia a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), cinefilii urmand sa aiba parte de doua experiente cinematografice speciale, respectiv o pelicula italiana si una maghiara care includ povesti legate de comunitati de rromi.
"La cinema Arta, de la ora 12.30, TIFF recomanda proiectia filmului <<Ia-ma si du-ma departe / Prendimi e porta mi via>>, a carui regie este semnata de Tonino Zangardi. O emotionanta poveste a unei iubiri imposibile dintre un baiat neglijat de parinti si o fata de etnie rroma care traieste intr-o caravana aflata vizavi de casa baiatului. Relatia celor doi tineri va starni ura comunitatii, iar intalnirea dintre cele doua grupuri se va termina in mod dramatic", informeaza NewsIN.

Incepand cu ora 22.00, urmeaza o proiectie in aer liber, la Taverna, a unei productii de origine maghiara, "Dusty Suit", in regia lui Arthur Bálint. "Un fost muzician incearca sa-si castige existenta din munca fizica. Asta nu il impiedica pe Frici ca, de fiecare data cand e invitat in tabere muzicale, sa-si aminteasca de zilele de altadata si sa-si deplanga soarta care l-a fortat sa renunte la pasiunea sa", se mai precizeaza in documentul citat.

Tot duminica, de la ora 13.00, Meeting Point TIFF va gazdui expozita inedita Gypsy, creata de Mihaela Cimpeanu.
"Am simtit nevoia de a arata si o alta latura a rromilor, adica a unei etnii care nu doreste sa fie izolata, asa cum se face in prezent. <<Gypsy>> inseamna atat o expozitie foto, care surprinde cele mai simple momente din viata de zi cu zi a rromilor din prezent, cat si o instalatie compusa din obiecte traditionale", precizeaza Mihaela Cimpeanu in comunicatul de presa.

Mentionam ca si singurul film al unui regizor clujean, Lakatos Robert, aflat in competitia pentru Trofeul Transilvania de la TIFF este tot o poveste care include un personaj de etnie rroma, Lali. Pelicula se numeste Bahrtalo! (Hai noroc!) si marcheaza o premiera in istoria TIFF, cand filmul unui regizor clujean este acceptat in competitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.