Social 31 Mai 2009 10:43
Evolutia sub tratament a pacientilor diagnosticati cu virus AH1N1 aflati la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti este net favorabila, dar acestia raman in continuare internati, sub supraveghere medicala, potrivit Ministerului Sanatatii.
In cursul diminetii de vineri, directorul Institutului Matei Bals, prof. dr. Adrian Streinu Cercel anuntase ca tatal femeii de 30 de ani si copilul de un an si doua luni al acesteia, diagnosticati cu infectie cu virusul noii gripe, raman sub medicatie, iar femeia si celalalt copil al sau, care nu este infectat cu virusul H1N1, sunt si ei in spital.

Directorul de la "Matei Bals" a mai precizat ca persoanele care s-au aflat in legatura stransa cu cei trei pacienti sunt izolate la domiciliu si se afla sub supraveghere medicala, dupa cum arata NewsIn.

Femeia in varsta de 30 de ani reprezinta primul caz de gripa porcina inregistrat in Romania. Ea s-a intors pe 23 mai de la New York, dupa o escala la Paris, si s-a prezentat la medic dupa ce a facut febra mai mare de 38 de grade si tusea. Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmare imbolnavirii, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra. Ulterior infectia a fost confirmata si la tatal acesteia si la unul dintre copii.

Potrivit specialistilor, simptomele imbolnavirii de noua gripa apar la aproximativ sapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomanda evitarea locurilor aglomerate si respectarea regulilor de igiena, in special spalarea mainilor cu sapun.

Virusul noii gripe si-a schimbat sezonalitatea si se transmite la cald, astfel ca asteptarile au in vedere cel mai neplacut scenariu cu privire la raspandirea bolii, a declarat, tot vineri, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. "Noi stim ca virusul gripal poate, in general, sa-si dezvolte virulenta prin transmitere de la om la om. Speram sa nu se intample asta", a precizat Cercel, care, insa, a lasat sa se inteleaga anticiparea unui val de imbolnaviri, in special in tarile din emisfera nordica, unde acum se apropie vara.

In ceea ce priveste diagnosticul infectiei cu virului AH1N1, Institutul National Cantacuzino are capacitatea de diagnostica si confirma infectia cu prin metode de microbiologie moleculara.

Prin urmare, Institutul a fost acreditat pentru a confirma virusul gripal atat la nivel national, cat si la nivel regional pentru noua tari din Europa (Albania, Moldova, Croatia, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bulgaria). De altfel, in tara noastra se lucreaza, in prezent, probe trimise din Albania si Moldova. De asemenea vor fi analizate si probe din Croatia si Serbia.

Virusul gripei porcine a contaminat 15.510 persoane din 53 de tari si a provocat 99 de decese, potrivit bilantului anuntat vineri de OMS, relateaza AFP.

De la precedentul bilant OMS, anuntat miercuri, s-au inregistrat 2.112 noi cazuri de gripa porcina, dintre care inca patru decese.
Majoritatea noilor cazuri au fost depistate in SUA - plus 1.163 pacienti, precum si un nou deces.

In Mexic s-au inregistrat 369 noi cazuri, inca doua decese, in Canada 197 noi cazuri, inca un deces, in Australia 108 noi cazuri.
Cehia, cu un caz, Republica Dominicana cu doua cazuri, Romania cu trei, Slovacia cu un caz si Uruguay cu doua cazuri intra pe lista tarilor afectate.

Este vorba despre situatia prezentata de OMS la 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.