Social 1 Iunie 2009 13:44
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac a anuntat, vineri, la Timisoara, ca din 1 iulie va majora plafonul pentru medicamentele compensate 90% pentru pensionari, de la 600 la 700 de lei, astfel ca inca 550.000 de persoane vor putea beneficia de medicamente in limita a 300 de lei pe reteta.
"Cred ca in felul acesta continuam masurile de protectie sociala. Pensionarii vor putea achizitiona oricare din cele 650 de medicamente pe lista”, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, potrivit NewsIn.

De la 1 martie, pensionarii cu un venit mai mic de 600 de lei pot cumpara medicamente compensate in proportie de 90%, in baza unui program social propus de Ministerul Sanatatii si aprobat de Guvern. Numarul pensionarilor care beneficiaza de aceasta masura este de peste trei milioane. Fiecare dintre acesti pensionari poate cumpara medicamente compensate cu 90% in limita a 300 de lei pe luna. Fondurile pentru compensarea medicamentelor sunt asigurate 50% din Fondul National al Unic al Asigurarilor de Sanatate si 40% de la bugetul Ministerului Sanatatii, din taxa pentru viciu.

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii a mai anuntat la Timisoara ca lucrarile la Institutul Oncologic din municipiu vor incepe in aceasta toamna, investitia se ridica la 60 de milioane de euro, iar spitalul va avea 420 de paturi.

"In aceasta toamna vor demara lucrarile la Institutul Oncologic Regional Timisoara. Reprezinta o necesitate la nivel regional, practic cladirea in constructie a fost transferata la Ministerul Sanatatii, aici vom realiza sediul Institutului Oncologic Timisoara, investitie de patru ani de zile”, a spus Ion Bazac. Suprafata spitalului va fi de sapte hectare, iar unitatea va deservi 2 milioane de locuitori din patru judete invecinate.

Potrivit ministrului, Romania are mai multi bolnavi de cancer decat Germania, care are o populatie de patru ori mai mare. Numarul bolnavilor creste anual cu 35%. In Timis exista circa 14.000 de bolnavi de cancer. „Timisoara este mult in urma altor centre universitare, pe langa faptul ca nu exista o institutie dedicata, cele trei clinici implicate in tratamentul cancerului sunt in cladiri vechi”, a mai spus Bazac.

De asemenea, ministrul a anuntat ca Guvernul a aprobat, in urma cu o luna, un memorandum, iar Romania va avea o retea de spitale reginale. Unul va fi construit la Timisoara, va avea 450 de paturi, constructia va incepe la finele lui septembrie. Timisul va primi 22 de ambulante.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac va participa, vineri, la Timisoara, la inaugurarea unei clinici cu profil de chirurgie plastica, generala, ortopedie, neurochirurgie, parte a primului spital privat din oras. Ulterior, se va intalni cu primarul Gheorghe Ciuhandu ca sa semneze protocolul de predare-primire a amplasamentului noului Institut Oncologic din Timisoara, care se va infiinta in cladirea de pe Calea Torontalului, care a avut ca destinatie initiala Spitalul Clinic Municipal Timisoara.

Bazac va participa si la lansarea candidatilor PSD pentru alegerile europarlamentare, unde sunt asteptati sa participe Poul Nyrup Rasmussen, presedintele PES, Mircea Geoana, presedintele PSD, Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, Ion Bazac, ministrul Sanatatii si Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.