Social 29 Mai 2009 14:07
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi intr-o conferinta de presa, ca seceta ce va afecta Romania in acest an nu va duce la o criza a graului sau a produselor alimentare, deoarece, in piata, exista in prezent stocurile necesare pentru aceste produse.

“Toate prognozele pe care le avem noi pana la ora actuala nu indica faptul ca va fi o criza alimentara. Romania poate sa produca pentru 80 de milioane de oameni, acesta este potentialul agricol al tarii. In prezent exista o abundenta de produse alimentare pe piata”, a spus ministrul agriculturii, potrivit NewsIn.

Acesta a adaugat ca pretul graului nu se va majora in acest an. “Evaluarea pretului la grau se face dupa pretul mondial, care acum este de 0,5 lei/kg si nu va creste. Nu va fi o criza a graului in acest an chiar daca noi ne confuntam cu probleme”, a precizat Ilie Sarbu.

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat, in 22 mai, ca Romania nu va fi pusa in acest an in situatia sa importe grau, deoarece, chiar si in conditii de seceta, productia autohtona poate satisface necesarul intern de consum.

"Daca producem trei milioane de tone de grau, ceea ce cred ca se poate realiza in orice conditii, inclusiv de seceta, nu vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Consumul intern fiind asigurat de productia autohtona, insa nici nu vom face exporturi ca in ultimii ani", a spus ministrul agriculturii.

Potrivit datelor centralizate de MAPDR, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.