Social 29 Mai 2009 12:08
Vineri, 29 mai, va avea loc la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), lansarea expozitiei ESSL AWARD CEE 2009, in cadrul careia vor expune 10 tineri artisti din Romania.
Vernisajul expozitiei Nominees' Night , lansat in urma unui parteneriat bauMax and Vienna Insurance Group, celebreaza prima editie a ESSL AWARD CEE in Romania si face parte dintr-un circuit mai amplu de tari din Europa. Evenimentul va avea loc la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), Galeria etaj 3/4, Bd. N. Balcescu nr.2, sect. 1, cladirea Teatrului National (TNB), Intrarea artexpo.

Premiul a fost initiat in anul 2005 de catre familia de colectionari Agnes si Karlheinz Essl, in scopul promovarii tinerilor artisti din tarile in care este prezenta compania. Premiul ESSL AWARD CEE este decernat o data la doi ani.

In toamna anului 2008, juriul international, format din noua membri, a ales din totalul aplicatiilor digitale zece finalisti din fiecare tara. In cadrul expozitiilor Nominees´Night 2009 din capitalele tarilor participante, artistii isi prezinta in aceasta perioada operele. Alaturi de lucrari de pictura si desen, expozitiile contin fotografie, creatii multimedia si elemente de arta decorativa.

Juriul va decerna in seara vernisajului trei premii, in fiecare din capitalele tarilor participante: Premiul I (€ 4.000,-), Premiul II (€ 3.000,-) si cate o Mentiune speciala, prin Vienna Insurance Group (€ 1.000,-). Premiile vor fi inmanate de catre Prof. Agnes Essl.

Operele celor 18 premianti la nivel international vor fi reunite intr-o expozitie comuna la Muzeul Essl din Klosterneuburg / Viena, in cursul lunii decembrie 2009.

Tinerii nominalizati din Romania sunt: Michele Bressan, Ramona-Gabriela Gliga, Violeta Ionita, Modesta Lupascu, Liulca Maxim, Laurentiu Nastasa, Daniela Palimariu, Corina Patraucean, Sever Popescu si Cristina Vladu.


„Intentia de a promova tineri artisti din Europa centrala si de sud-est si de a le oferi sansa de a expune intr-un context international si la o calitate de muzeu, ne-a dus la ideea de a inmana, cu sprijinul companiei bauMax, un premiu de arta, o data la doi ani.”, a declarat Prof. Agnes Essl.

Muzeul Essl este cel mai mare muzeu privat de arta contemporana al Austriei si gazduieste colectia apartinand familiei Agnes si Karlheinz Essl- de peste 6 000 de opere de arta. Anii '90 au reprezentat inceputul extinderii catre tarile din centrul si sud-estul Europei a companiei bauMax, detinuta de catre familia Essl.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.