Social 28 Mai 2009 01:46
Ruinele turnului medieval din curtea interioara a Muzeului Banatului sunt ale castelului in care a locuit Iancu de Hunedoara. Simple sapaturi de rutina intr-un muzeu timisorean s-au transformat intr-o descoperire arheologica de proportii.
Un varf de sageata, ramasitele unor vase din ceramica si mai multe ghiulele din piatra, acesta este un inventar al celor mai recente descoperiri facute de arheologii timisoreni in curtea Muzeului Banatului. Obiectele sunt insa primele dintr-un inventar care poate fi numeros. Acestea au fost gasite la mai putin de un metru sub pamantul din curtea muzeului, acolo unde a stat linistit, timp de secole, un intreg castel. Incaperile sale s-au transformat in urme reci, din piatra, jumatati de ziduri si bucati de tencuiala. Pe podelele sale a pasit insa, cu 500 de ani in urma, Iancu de Hunedoara.
Pe atunci comite al regiunii, Iancu locuia in castelul medieval impreuna cu familia sa si cu servitorii, iar orasul se intindea in apropiere de turn, peste unul din bratele raului Timis. Dupa cum spun istoricii, in acele vremuri, Timisoara semana cu o insula asezata in mijlocul unei mlastini si incercuita de brate de apa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.