Social 28 Mai 2009 01:45
Titularul de la Sanatate are propunerea sa pentru plata in plus a serviciilor medicale si incearca sa puna un embargo pe informatiile care respira din alte parti.
Dupa ce au aparut in presa eventuale variante de coplata, cum ar fi 5 lei pentru medicul de familie, 10 lei pentru specialist si 100 de lei pentru sapte zile in spital, ministrul Bazac s-a aratat iritat de insistenta ziaristilor de a confirma sau de a infirma aceasta varianta. „Credeam ca s-a inteles ca pachetul de servicii si coplata sunt cerute de Fondul Monetar si de Banca Mondiala. De doua luni se lucreaza. Eu spun sa lasam copilul sa se nasca la termen. Pe 1 iulie le vom scoate in dezbatere publica“, a spus Ion Bazac. Coplata, in declaratia ministrului, se va impune pentru serviciile care nu sunt incluse in pachetul general.

„Suma de 5 lei este coplata pentru vizitele la domiciliul pacientului in afara programului de lucru al doctorului“, a adaugat Ion Bazac. Acesta a precizat ca valoarea deductibilitatii se va discuta cu Ministerul Finantelor in cazul sumelor achitate drept coplata. La cele doua masuri, potrivit declaratiilor ministrului, lucreaza o comisie in care se afla si doi experti ai Bancii Mondiale.

Ion Bazac a amintit ca, pentru anumite categorii de populatie, se vor face scutiri de la aceste coplati sau vor primi vouchere. Or, experienta arata ca tocmai aceste categorii de populatie sunt tentate „sa faca abuz“ de servicii medicale. Iar aceeasi experienta arata ca cei care nu se duc la medic nu pot fi convinsi nici cu plata suplimentara, nici cu serviciu gratuit si ajung la spital doar in situatii de extrema urgenta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.