Social 28 Mai 2009 01:07
O delegatie de romi bulgari si romani care a venit miercuri la Bruxelles sa denunte discriminarea si obstacolele pe care le intampina pe piata muncii a plecat dezamagita, spunand ca CE nu prea are solutii, relateaza AFP, conform NewsIn.
"Sunt putin dezamagit. Nu am auzit ca Europa ar putea face intr-adevar ceva pentru noi", a explicat un rom venit din Franta, dupa intilnirile cu serviciile comisarului pentru egalitatea sanselor, cehul Vladimir Spidla.

Circa 15 romi originari din Romania si Bulgaria, instalati in Franta, s-au dus la Bruxelles, impreuna cu membri ai colectivului "Romeurope", pentru a se informa despte drepturile lor. Ei sunt ingrijorati mai ales de piedicile pe care le intampina in gasirea unui loc de munca si de discriminarile pe care le sufera in Franta.

Romica Calin s-a declarat dezamagit, dar a spus ca discutiile au fost "utile" si spera ca "multe lucruri se vor schimba". "Am venit pentru a ne cunoaste drepturile in calitate de romani si bulgari si am aflat multe lucruri pe care nu le stiam", a confirmat Misca Boti, mediator social si reprezentanta a romilor romani in regiunea pariziana.

Paisprezece state din UE au impus limite pentru accesul pe pietele lor de munca pentru cetatenii romani si bulgari. Restrictiile ar trebui ridicate in 2011, dar fiecare tara le poate prelungi pana in 2013, daca demonstreaza ca sosirea acestor cetateni "perturba sau risca sa perturbe pietele de munca".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.