Social 28 Mai 2009 11:23
Primul caz de noua gripa in Romania a fost inregistrat la o femeie in varsta de 30 de ani, recent intoarsa din SUA. Femeia, rezidenta in Statele Unite ale Americii, a venit in Romania de la New York pe 23 mai, dupa ce a facut escala la Paris.

Femeia diagnosticata cu noua gripa a fost externata ieri dupa amiaza de la Institutul "Matei Bals", impreuna cu rudele sale, insa va continua sa ramana sub supraveghere medicala, la domiciliu, a anuntat, miercuri, directorul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

"Ea are o forma usoara de boala si nu mai prezinta acum riscul de a raspandi virusul. Pacienta s-a prezentat la medic intr-o faza terminala, in care virusul a fost eliminat si nu mai poate infecta si alte persoane. Femeia se simte foarte bine acum, iar cei doi copii nu prezinta niciun simptom de gripa noua. In cazul unor simptome, copilul in cauza va fi adus la institut imediat", a precizat, pentru NewsIn, directorul institutului.

Cei doi copii ai femeii si tatal acesteia au fost la randul lor externati. "Acestora li s-au recoltat, de asemenea, probe biologice si vom monitoriza, timp de sapte zile, starea lor de sanatate", a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit consilierului ministrului Sanatatii, specialistul in boli infectioase Geza Molnar, virusul noii gripe se elimina in primele doua sau trei zile de la infectare. "Femeia a avut primele simptome pe 24 mai, iar azi s-au implinit trei zile. Pacienta se simte acum foarte bine, starea febrila a trecut si se poate continua supravegherea ei la domiciliu", a precizat Molnar.

"Avem confirmarea primului caz de imbolnavire cu noul virus gripal H1N1. In cursul acestei dimineti (miercuri, n. red), cazul a fost confirmat la Laboratorul National de referinta pentru gripa de la Institutul Cantacuzino", potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

Persoanele care au intrat in contact cu femeia diagnosticata cu noua gripa vor fi testate medical

Persoanele care au intrat in contact cu femeia in varsta de 30 de ani vor fi gasite prin directiile de sanatate publica, iar echipele de epidemiologi le vor duce la sectiile de boli infectioase, pentru recoltarea de probe medicale.

"Avem datele de identificare ale persoanelor cu care a intrat femeia in contact si le vom trimite catre directiile de sanatate publica, pentru a afla si domiciliul acestora. Echipele de epidemiologie se vor deplasa la domiciliile acestor persoane, unde ii vor consulta. Persoanele vor fi duse, apoi, in sectiile de boli infectioase, unde li se vor recolta probele ce vor fi analizate la Institutul Cantacuzino", a precizat, miercuri, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, recoltarea probelor va consta intr-un exudat faringian.

Nicolaescu: Femeia diagnosticata cu H1N1 trebuia preluata chiar de la granita

Fostul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri ca oamenii adusi pe criterii politice in Minister nu au respectat regulamentul pentru supravegherea bolilor, astfel ca nu au preluat de la granita femeia diagnosticata cu virusul H1N1.

"Problema cea mai importanta in acest moment este ca sistemul sanitar romanesc sa functioneze, ca s-au schimbat foarte multi oameni din sistem, au venit oameni numiti politic, care nu stiu ce legatura au cu sistemul, nu stiu cata meserie au invatat si daca sunt capabili sa citeasca sau nu ordine, instructiuni, reguli si regulamente. Este inadmisibil ca acest om sa intre in tara fara sa fie preluat de la granita si introdus in sistemul de alerta. S-a asteptat sa se duca acasa si, numai dupa ce ea s-a simtit rau si s-a prezentat la medic din proprie initiativa, s-a declansat procedura de supraveghere", a criticat Nicolaescu.

Conform fostului ministru, sistemul de supraveghere a bolilor ar fi trebuit sa ia pacientul de la granita si sa-l fi izolat, pentru a nu se risca raspandirea virusului. "Ar trebui sa-i atragem atentia "ministrului Ferrari" sa-si ia in serios rolul pe care-l are, sa verifice daca oamenii pe care-i are in sistem stiu despre ce este vorba, daca ei au citit toate regulamentele", a subliniat Nicolaescu.

Prioritara este gasirea persoanelor cu care a intrat in contact femeia suspecta de noua gripa

Potrivit unor surse aeroportuare citate de NewsIn, in avionul in care a venit in Romania femeia diagnosticata cu gripa porcina au fost 93 de pasageri, fiind vorba de o cursa care a aterizat pe Aeroportul Otopeni pe 23 mai, in jurul orei 14.00, au declarat surse din aeroport. Compania aeronautica Air France a transmis deja autoritatilor lista pasagerilor.

"Simptomele femeii au fost la inceput tuse si rinoree (scurgeri ale nasului - n.r.), iar apoi febra de peste 38 de grade. Pe 26 mai, i s-au recoltat probele, iar astazi (miercuri, n. red), dupa confirmarea infectarii cu virusul H1N1, s-a luat masura de izolare a familiei, respectiv trei persoane, tatal femeii si cei doi copii ai sai. Starea de sanatate a femeii este buna in prezent, i se face tratament cu antivirale", a spus Bazac, conform NewsIn.

Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmare inbolnavirii de noua gripa, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra, care va furniza confirmarea in cel mult 72 de ore. "99%, este sigur ca avem de-a face cu primul caz de imbolnavire din Romania. Din punct de vedere epidemiologic, nu trebuie luate masuri suplimentare, in afara celor legate de membrii familiei si de persoanele cu care a intrat in contact. Altfel, nu exista niciun motiv de ingrijorare", a mai spus Bazac.

Potrivit lui Bazac, pentru gasirea si verificarea starii de sanatate a "contactilor" femeii, autoritatile vor colabora inclusiv cu Ambasada SUA la Bucuresti. Femeia de 30 de ani suspecta de gripa porcina spune ca a intrat in contact, in ultimele zile, cu 40 de persoane.



REALITATEA.NET - Autorităţile au identificat gripă porcină la o femeie din Bucureşti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.