Social 27 Mai 2009 14:47
Mai sunt doar cateva zile pana la debutul celui mai de succes festival de film din tara, Festivalul International de Film Transilvania, care se desfasoara la Cluj, in perioada 29 mai � 7 iunie 2009.

Criza financiara nu i-a speriat prea tare pe organizatorii TIFF, care au numit aceasta editie, o editie “kamikaze”, datorita investitiilor in valoare de peste 900 de mii de euro care s-au facut, sfidand noile realitati economice.

“Am decis sa sfidam criza, sa nu dam inapoi. Nu vrem sa coborim stacheta nici calitativ, nici cantitativ”
, a declarat Tudor Giurgiu, directorul TIFF, in cadrul unei conferinte de presa.

Astfel, editia din anul acesta a festivalului transilvan se lauda cu proiectii unicat, cum este proiectia din deschidere a filmului omnibus Amintiri din Epoca de Aur, un concept Cristian Mungiu. Vor fi de asemenea premiere foarte interesante care vin in Romania imediat dupa lansarea in cursa oficiala de la Cannes. Filmul Cendres et sang (Cenusa si sange), in regia actritei franceze Fanny Ardant, va fi prezentat intr-o proiectie de gala in ultima zi a festivalului TIFF. Cat despre ultimul film al lui Lars Von Trier, Antichrist, prezent si el la Cannes in cursa pentru Palme d’Or, trebuie sa vorbim in termeni imperativi.

Filmul Politist, adjectiv, al lui Corneliu Porumboiu, premiat si mult laudat de asemenea la prestigiosul festival frnacez, va fi si el prezentat la TIFF, in cursa pentru marele premiu, unde regasim alte 11 filme de lung-metraj, realizate de tineri debutanti.

Trailer "Politist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu

Practic, la acest festival vor fi proiectate peste 200 de filme, care fac parte din 19 categorii speciale, Remarcam si intentia educativa pe care o dau organizatorii artei cinematografice, prin lansarea unor categorii special. Ziua Roma in cadrul TIFF inseamna filme dedicate acestei minoritati, iar de Ziua copilului cinematografia se va transforma in materie de studiu, prin proiectiile programate si prin materialele ajutatoare care vor fi oferite copiilor. De asemenea, festivalul anunta si sectiunea Home, centrata pe motive ecologice.

Astfel, TIFF-ul se anunta un eveniment de exceptie, care reuseste sa sfideze de cativa ani cu succes, mandria centralismului bucurestean. TIFF se remarca si prin modalitatea de promovare, pentru care au colaborat nume cunoscute ale cinematografiei. Spotul festivalului, anul acesta o parodie dupa cunoscutul Brokeback Mountain este o creatie a regizorului Radu Munteanu si a operatorului Tudor Lucaciu. Afisul este semnat de Cosmin Bumbut.

Spot TIFF 2009

TIFF 2009 va poposi si la Sibiu, in perioada 11-15 iunie 2009. La Bucuresti, in sala Elvira Popescu si la Muzeul Taranului Roman, vom putea vedea, in perioada 10-18 iunie, cele mai importante filme care au rulat in timpul festivalului transilvan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.