Social 26 Mai 2009 00:28
Cinci generali din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), printre care fostul sef al Inspectoratului de Contraspionaj, Ionel Bidireci, si fostul sef al Secretariatului general, Marius Brateanu, au fost trecuti in rezerva, luni, printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu.
Despre fostul sef al Inspectoratului de Contraspionaj al SRI, presa a scris ca ar fi fost implicat in organizarea si protejarea informativa a fugii din Romania a lui Omar Hayssam, omul de afaceri romana-sirian, acuzat, printre altele, de organizarea rapirii la Bagdad a celor trei jurnalisti romani.

De asemenea, inainte de 1989, generalul Bidireci ar fi lucrat in Centrala de Informatii Externe a Securitatii, alaturi de colonelul Ristea Priboi, despre care s-a zis ca ar fi fost protectorul lui Omar Hayssam.

Totodata, impreuna cu Bidirec a mai fost trecut in rezerva si generalul-maior cu doua stele Marius Sorin Brateanu, care a ocupat functia de de sef al Secretariatului General al SRI.De numele lui Brateanu se leaga cazul unui fost luptator anticommunist, Constantin Tapus. Acesta a intrat in conflict cu generalul SRI in toamna anului 2003, cand Marius Sorin Brateanu, pe atunci seful Unitatii Militare 0362 Bucuresti din cadrul SRI, a semnat o adresa trimisa Comisiei pentru Constatarea Calitatii de Luptator in Rezistenta Anticomunista, in care mentiona ca "nu au fost identificate documente care sa ateste retinerea sau cercetarea petentului".

Ca urmare a acestei adrese, Tapus nu a putut obtine recunoasterea calitatii de opozant al regimului comunist. Generalul-maior Marius-Sorin Brateanu conducea unitatea unde a fost stocata Arhiva Securitatii si a fost suspectat, potrivit presei, ca a traficat dosare ale Securitatii.

Dupa 2003, Sorin Brateanu a fost promovat si a devenit seful Secretariatului general al SRI. Numele sau a reaparut public cu ocazia scandalului "biletelelor" pierdute de prim-adjunctul SRI Florian Coldea. De altfel, generalul Brateanu este nasul de cununie al actualului prim adjunct al directorului SRI, Florian Coldea.

Impreuna cu cei doi generali, au mai fost trecuti in rezerva si fostul sef al Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din SRI, generalul de brigada Alexandru Buresin, seful Directiei Medicale, generalul Nicolae Paducel, precum si generalul Ilie Zaharia din cadrul Serviciului de Sprijin Tehnic, se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.