Social 26 Mai 2009 14:57
La Constanta vor fi organizate, astazi, festivitati legate de implinirea a 25 de ani de la deschiderea oficiala a navigatiei pe Canalul Dunare - Marea Neagra, al treilea ca marime din lume, dupa Suez si Panama.
Canalul Dunare-Marea Neagra, obiectiv national de mare importanta economica, a fost proiectat pentru a functiona la o capacitate de 80 milioane tone anual. Constructia sa a necesitat excavarea a aproximativ 300 milioane de metri cubi de sol si roca. Peste 4 milioane de metri cubi de beton si beton armat au fost folosite si, de asemenea, 24.345 tone de echipament si lucrari metalice, informeaza NewsIn.

Darea in exploatare a canalului s-a facut dupa 8 ani de lucrari de constructie, lucrari care continua si astazi, alaturi de operatiuni de modernizare, retehnologizare a ecluzelor si a infrastructurii.

Potrivit standardelor EEC-UNO, Canalul Dunare-Marea Neagra se situeaza in clasa a sasea de canale interioare, cea mai mare clasa pentru astfel de constructii. Este al treilea canal ca marime din lume, dupa Suez si Panama.

Canalul are si avantajul de a scurta cu circa 400 de kilometri ruta marfurilor de la Marea Neagra spre centrul Europei si cu aproximativ 4.000 de kilometri ruta pe care o fac marfurile din Australia si Orientul indepartat destinate Europei Centrale.

De asemenea, structura propriu-zisa, frumusetea peisajului dobrogean cat si punctele turistice invecinate fac din Canalul Dunare - Marea Neagra un important obiectiv turistic.

“In perioada 26 -29 mai se vor desfasura festivitatile de celebrare a celor 25 de ani de existenta a Canalului Dunare-Marea Neagra. In cadrul festivitatilor vor avea loc mai multe evenimente la care vor fi invitate oficialitati din tara si strainatate”, a declarat Ilie Valentin Zeicu, director general CN “ACN“ SA Constanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.