Social 25 Mai 2009 01:58
Cultivate in Romania sau importate, multe dintre rosiile de pe piata sunt tratate cu hormoni de crestere si cu substante chimice.Tomatele pot contine reziduuri de pesticide, nitriti si nitrati, substante pot fi periculoase pentru sanatatea consumatorului.
Mari cantitati din rosiile de pe piata romaneasca au forme perfecte, dar fara niciun gust. Sunt foarte tari si rezista in aceasta stare saptamani intregi. Sunt rosii obtinute pe banda rulanta, tratate cu hormoni de crestere, pentru a se dezvolta foarte repede, si cu substante chimice, pentru a fi ferite de daunatori.

„E adevarata vorba lui Dinescu: «Pe rosiile acestea nici musca nu se pune». Atat sunt de proaste“, a spus Ion Toncea,cercetator la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea. Unele dintre rosiile importate si puse la vanzare pentru romani sunt ameliorate genetic tocmai cu scopul de a nu se altera foarte repede pe rafturile supermarketurilor.

„Sunt ameliorate cu o gena numita «long shelf life», ceea ce face ca fructul sa capete un continut celulozic mai mare. De aceea sunt si atat de tari“, ne-a spus Lucian Stoian, cercetator la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau.
Din acest punct de vedere, el recomanda consumatorilor sa cumpere acele tomate care au dimensiuni mai mici. „Cele mai mari sunt si cele mai proaste“, a zis Lucian Stoian. Cercetatorul a mai spus ca putem vorbi despre riscuri asupra sanatatii umane atunci cand rosiile sunt ameliorate cu gene de la bacterii sau de la animale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.