Social 25 Mai 2009 23:46
Dupa ce a renuntat la o parte dintre firmele de catering, Ministerul Apararii Nationale intentioneaza sa angajeze bucatari cu salarii de peste 2.000 de lei, reiese dintr-o analiza interna a MApN, obtinuta de NewsIn, in timp ce un soldat primeste in jur de 700 de lei pe luna.
Totodata, un gradat voluntar castiga lunar in jur de 800 de lei.

De mentionat faptul ca soldatii, impreuna cu gradatii voluntari, reprezinta baza ierarhiei militare si sunt principala sursa de selectie a subofiterilor. Peste 60% din personalul unei unitati militare este format din soldati si gradati voluntari.

In prezent, in structurile Armatei, sunt incadrati peste 10.000 de soldati si gradati voluntari.

Potrivit analizei, in situatia in care vor renunta la serviciile de catering, unitatile militare vor trebui sa suporte, pe langa costurile alimentelor, si o serie de cheltuieli indirecte pentru prepararea hranei: drepturi salariale pentru personalul aferent hranirii, cheltuieli pentru perfectionarea personalului, perisabilitati, cheltuieli de transport si aprovizionare, dotari, revizii, verificari, stocuri, etc.

Astfel, MApN este pregatit sa angajeze aproximativ 30 de persoane in fiecare unitate din tara care sa le gateasca militarilor, iar suma pusa la bataie de minister, pentru asigurarea salariilor acestora, este de aproximativ 64.000 de lei lunar. Din analiza, reiese ca, intr-o unitate militara de tip batalion cu 600 de militari, vor munci cate opt bucatari, opt ospatari, noua persoane care vor deservi muncile auxiliare prepararii hranei, un cofetar, un contabil, un merceolog si doi sefi, cel al popotei si cel de depozit. Dintre acestia, cel mai bine platit este seful popotei, care va primi 2.350 de lei lunar, urmat de contabil cu 2.300 de lei, in timp ce bucatarii si ospatarii vor primi lefuri cuprinse intre 2.000 si 2.200 de lei, conform studiului ministerului. In plus, MApN s-a gandit sa-i trimita pe cei care se vor ocupa de hrana militarilor si la cursuri de calificare, perfectionare si specializare profesionala. In acest sens, MApN intentioneaza sa cheltuie anual, pentru fiecare persoana trimisa la cursuri, aproximativ 3.000 de lei.

Dezavantaj: MApN va cheltui mai mult daca va asigura doua mese pe zi militarilor, in sistem propriu

Conform studiului comparativ al MApN, hranirea in sistem propriu prezinta o serie de dezavantaje fata de cea in sistem externalizat. Astfel, va fi necesara utilizarea personalului din statele de organizare ale unitatilor militare la activitati cu caracter administrativ, de genul curatat cartofi sau spalat vasele. De asemenea, militarii nu vor putea opta pentru alegerea variantelor de hranire de tip multimeniu, astfel incat ei vor fi obligati sa manance singurul fel de mancare care se gateste in ziua respectiva, intrucat hranirea lor se va baza pe respectarea stricta a normelor zilnice, conform analizei. Nici la capitolul masini de gatit, ministerul nu sta mai bine, majoritatea unitatilor din tara avand o "dotare insuficienta" cu mijloace si tehnica moderne specifice serviciului de hranire. In acest sens, analiza MApN vorbeste si despre "imposibilitatea continuitatii investitiilor in acest domeniu". Hranirea in unitate aduce cu sine si o serie de cheltuieli suplimentare pentru bugetul Armatei, cum ar fi: fonduri suplimentare pentru crearea si gestionarea stocurilor de siguranta la produsele agroalimentare, costuri pentru pierderile determinate de perisabilitatea alimentelor, cheltuieli privind birotica, telecomunicatiile, dezinsectii, deratizari, materiale de intretinere, verificari metrologice etc.

Potrivit studiului MApN, fiecare militar primeste zilnic o norma de hrana in valoare de aproximativ 24 de lei. Practic, suma reprezinta valoarea alimentelor cu TVA pe care militarii le consuma in fiecare zi si se refera la numarul de calorii necesare unui militar pentru a fi capabil sa se antreneze la capacitate optima.

In analiza efectuata de specialistii din minister a fost folosita o norma de hrana care ar trebui sa asigurare a 5010 calorii zilnic, pentru fiecare militar. Totodata, diferenta intre valoarea normei de hrana si costul real al mancarii este suportata de MApN.

Astfel, gustarea - care reprezinta 35% din valoarea normei de hrana, adica 7 lei fara TVA - va costa lunar ministerul, daca apeleaza la sistemul internalizat, ceea ce inseamna 155,29 de lei pentru fiecare militar, adica 16,18 lei zilnic. Prin comparatie, aceeasi gustare ar costa 13,23 de lei daca ar fi asigurata de firmele de catering, rezultand astfel o diferenta de 2,95 de lei de cheltuieli in plus pentru fiecare militar dintr-o unitate.

Ministerul iese mai scump si cu masa de pranz, care reprezinta 50% din valoarea normei de hrana, adica 8,4 lei fara TVA. Astfel, un pranz gatit in unitate costa 18,61 de lei pentru fiecare militar, cu 2,7 lei mai scump decat mancarea asigurata de firme.

Avantaj: intretinerea si mentinerea in stare de functionare a infrastructurii proprii

Printre avantajele identificate de MApN pentru hranirea in sistem internalizat, se numara si faptul ca permite hranirea in toate locurile de dislocare ale unitatilor militare la pace, in poligoane, tabere de instructie, aplicatii, exercitii, dar si in situatii paradoxale de razboi. Totodata, ministerul spune ca, prin asigurarea hranirii militarilor in ritm continuu, va duce si la intretinerea si mentinerea in stare de functionare a infrastructurii proprii, dar si ca unele structuri ale unitatii vor fi specializate efectiv in acest domeniu.

Conform analizei proprii, MApN ar iesi in castig doar daca ar asigura trei mese calde pe zi militarilor. In aceasta situatii, costurile celor trei mese asigurate zilnic pentru fiecare militar s-ar ridica la 35,98 lei, fata de 37,8 lei cat ar fi pretul operatorilor economici externi. Numai in acest caz, ministerul ar face o economie de 1,81 de lei zilnic, pentru fiecare militar. Totusi, surse militare au declarat, pentru NewsIn, ca majoritatea militarilor primesc doua mese pe zi, care acopera valoarea normei de hrana.

In studiu, se mentioneaza ca, la calculul privind cheltuielile pentru hranirea efectivelor in sistem propriu, pentru un militar, s-a folosit valoarea alimentelor cu TVA si cheltuielile indirecte, in timp ce pretul pentru firmele de catering a fost facut folosind valoarea alimentelor fara TVA, valoarea cheltuielilor indirecte - care au fost estimate la 50% din valoarea alimentelor, un profit de 5%, dar si TVA de 19%.

Hranirea militarilor in unitati nu va aduce, insa, niciun profit ministerului, conform studiului MApN.

Si firmele de catering au avantajele lor

Pe de alta parte, din studiu reiese si ca hranirea, prin operatori economici, aduce cu sine numeroase avantaje pentru confortul si placerea cadrele militare, cum ar fi: varietatea meniurilor, posibilitatea alegerii felurilor de mancare si crearea conditiilor pentru o servire corespunzatoare. De asemenea, prin angajarea firmelor de catering scad cheltuielile cu gestionarea stocurilor si se realizeaza "un salt calitativ" in procesul de preparare, transport si servire a hranei, potrivit MApN. Principalele deficiente identificate de specialistii din minister acestui sistem de hranire sunt legate de temerile ca neasigurarea fondurilor bugetare necesare respectarii obligatiilor asumate prin acordul cadru si contractele subsecvente incheiate cu operatorii economici poate duce la plata de penalitati de catre minister. Totodata, firmele de catering au posibilitatea de a rezilia unilateral contractul de servicii si nu sunt obligate sa asigure mancarea militarilor in situatii de mobilizare generala sau de razboi.

Documentul MApN, obtinut de NewsIn, prezinta un studiu comparativ realizat de Directia Logistica din MApN privind costurile hranirii personalului din Armata in sistem propriu si prin operatorii economici.

Stanisoara: Nu se pune problema taierii normei de hrana pentru militari

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a declarat pe 19 mai, dupa audierea de la comisia de resort din Camera Deputatilor, ca nu se pune problema taierii normei de hrana pentru militari, aceasta fiind stabilita prin lege. Stanisoara a explicat ca in Armata, serviciul de hranire se face prin trei modalitati: serviciu externalizat, prin forte proprii sau prin acordarea banilor aferenti normei pentru hrana. "In prezent, la Statul Major al Fortelor Terestre sunt 70 de unitati care aveau incheiate contracte de catering, 5 unitati care furnizau hrana in sistem propriu si 50 care au optat pentru acordarea sumelor de bani", a mentionat ministrul Apararii.

MApN a anuntat, printr-un comunicat de presa din 5 mai, ca a sistat, deocamdata, sistemul de hranire externalizat in unitatile pentru care nu existau contracte ferme sau se aflau in faza de negociere si renegociere, pentru a se putea incadra in buget. Totusi, MApN a precizat ca niciun reprezentant din conducerea ministerului “nu a dispus si nu are in vedere luarea de masuri care sa afecteze drepturile de hrana pentru personalul militar si civil sau sistemul actual de hranire (prin forte proprii sau prin servicii externalizate)”.

Precizarile MApN au venit dupa ce agentia NewsIn a prezentat doua memorii ale unor firme de catering din Buzau si Braila, care deserveau mai multe unitati militare din tara, adresate Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, prin care reclamau ca Ministerul Apararii a renuntat la o parte dintre contractele de catering pentru militari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.