Social 25 Mai 2009 16:35
Curtea de Apel Bucuresti a prelungit cu 29 de zile mandatele de arestare preventiva pentru pentru subofiterul MApN Floricel Achim si pentru bulgarul Petar Marinov Zikolov, primul fiind acuzat de tradare, iar al doilea de spionaj.

Potrivit NewsIn, actualele mandate de arestare vor expira pe 27 mai.

Achim si Zikolov au fost arestati preventiv pe 28 februarie. Floricel Achim este acuzat fde faptul ca, in perioada 2002-2007, a procurat documente avand caracter secret de stat si documente a caror importanta face ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului, constand in sistemul de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale unor subunitati si tehnici militare, indicative ale unitatilor militare si planuri de aparare, conform Curtii de Apel Bucuresti.

Achim vindea secrete de stat pentru sume de pana intr-o mie de dolari, sustin procurorii. Cetateanul bulgar le-a declarat anchetatorilor ca il cunostea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informatii militare, potrivit instantei.

Judecatorii noteaza ca Achim participase la multe stadii de pregatire si avea experienta bogata in domeniu. Acesta avea, in timpul serviciului, acces la unul dintre calculatoarele unitatii, de unde obtinea informatii militare.

Instanta motiveaza ca subofiterul sustragea secrete pe memory stick "la intamplare, la vrac, tot ce reusea sa copieze". Memory stick-ul ajungea, prin intermediul bulgarului, la "un reprezentant al puterii straine", potrivit instantei.

Bulgarul a declarat, la randul sau, ca in perioada 2001-2002 era in relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti, care i-a spus ca este interesat de informatii militare, pentru care "platea" 800-1000 de dolari.

Floricel Achim se intalnea cu Petar Marinov Zikolov in locuri publice, in Bucuresti, respectiv in cartierul "1 mai" si zona stadionului national.

Achim detinea autorizatie de acces la informatii clasificate din 6 octombrie 2006 "la nivel secret".

Aceste informatii au fost transmise instantei de catre procurori. Cele doua persoane le-au spus judecatorilor doar ca isi mentin
declaratiile din fata anchetatorilor si ca isi recunosc fapta. Achim a recunoscut, de exemplu, fapte petrecute inclusiv in anii 2008 si 2009.

Cei doi au primit mandate de arestare preventiva din cauza pericolului public reprezentat de acestia, sustine instanta. Un alt motiv a fost savarsierea faptelor in mod intentionat, folosind diverse trucuri pentru predarea dispozitivelor electronice.

Subofiterul MApN, Floricel Achim, a recunoscut in fata Curtii de Apel Bucuresti acuzatiile de tradare, acesta declarand judecatorilor ca regreta fapta. Totodata, Achim a mai spus ca a fost nevoit sa savarseasca aceste infractiuni deoarece avea o situatie materiala precara.

Potrivit motivarii deciziei din 28 februarie, si cetateanul bulgat Petar Marinov Zikolov si-ar fi recunoscut fapta de care este acuzat, respectiv de spionaj.

Un raport intern al Ambasadei Austriei, intocmit dupa intalnirea presedintelui cu ambasadorii UE acreditati la Bucuresti, il citeaza pe Traian Basescu spunand ca "relatia Romaniei cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai Ambasadei ruse la Bucuresti".

"Ca urmare a acestui caz, armata romana a fost nevoita sa-si modifice toate frecventele sistemelor sale de comunicatii", a mai spus Basescu.

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a spus insa pe 19 mai ca a luat o serie de masuri administrative si tehnice, dar nu s-a pus problema schimbarii intregii retele de comunicatii a Armatei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.