Social 22 Mai 2009 01:37
Bratele a mii de detinuti de pe intreg cuprinsul tarii sunt oferite, la pret redus, amatorilor de forta de munca ieftina. Conducerile puscariilor, in cautare de resurse financiare, nu au ezitat sa publice inclusiv anunturi de mica publicitate prin care-si fac cunoscuta oferta de lucratori in zeghe.
Pentru a-si gasi clienti, Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) Iasi foloseste atat propriul website, cat si mica publicitate din ziarele locale. "Practicam preturile cele mai mici de pe piata muncii si serviciile noastre se adreseaza atat persoanelor juridice, firme si societati, cat si persoanelor fizice. Daca cineva are nevoie, de exemplu, de zece oameni la prasit porumbul, noi putem sa-i punem la dispozitie personalul necesar. si detinutii sunt interesati sa munceasca, pe de o parte, pentru ca li se reduce pedeapsa, iar pe de alta parte, pentru ca ei castiga un salariu bunicel", a spus Marius Vulpe, directorul PMS Iasi. In urma activitatii prestate, 30% din valoarea contractului le revin detinutilor. Din aceste procente, detinutilor li se pun la dispozitie 20% pentru cumparaturi la magazinele din incinta spatiului de detentie si 10% sunt pusi intr-un cont, iar in momentul liberarii li se dau acesti bani.

Saptamanal, comisia de disciplina din cadrul PMS Iasi aproba unui numar de 400-500 de detinuti dreptul de a munci atat in interiorul puscariei, cat si in exterior. "Diferenta este ca, daca muncesc in interior, la atelierul de tamplarie, croitorie sau la bucatarie ori la frizeria penitenciarului, acesti detinuti nu sunt retribuiti, dar li se scade din pedeapsa, conform legii. Ceilalti, care lucreaza in exterior, primesc in plus, pe langa reducerea de pedeapsa, si aceasta retributie", a mai spus Vulpe.
si conducerea Penitenciarului Botosani a dat anunt la mica publicitate prin care ofera forta de munca a detinutilor, in vederea atragerii de fonduri extrabugetare. Iulian Daranga, purtatorul de cuvant al unitatii, a spus ca pana acum nu s-a primit nici o cerere. "Noi am dat anuntul, insa nu am primit nici o oferta. Avem la dispozitie un posibil lot de 200 de detinuti care ar putea fi folositi la munca si care isi executa pedeapsa in regim deschis", a declarat Daranga.

In judetul Constanta, opt firme au apelat la Penitenciarul Poarta Alba pentru a obtine forta de munca ieftina. Aproximativ 100 de detinuti lucreaza in prezent in agricultura si domeniul igienizarii, cu rezultate bune. Institutia con-stanteana desfasoara periodic activitati de promovare a ofertei de forta de munca. La randul sau, Penitenciarul Tulcea nu are probleme cu plasarea fortei de munca din cauza crizei economice. Conducerea penitenciarului sustine ca exista suficiente oferte de munca pentru puscariasi. Cele mai multe contracte vin de la Primaria Tulcea, de la unitatile economice subordonate acesteia sau de la firmele care au de efectuat lucrari de investitii pentru administratia locala. Penitenciarul Barcea Mare din Hunedoara are incheiate pana acum trei contracte ferme de furnizare de lucratori, doua in domeniul constructiilor si unul cu o firma de prelucrare a lemnului. "Sub salariul minim pe economie nu negociem.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.