Social 22 Mai 2009 01:19
In comuna dobrogeana Stejaru sunt patru persoane care au peste 100 de ani.Casul proaspat, laptele de oaie, viata la stana si chiar rachiul sunt secretele vietii lungi pentru aromanii stabiliti in Dobrogea.
Dupa un drum lung, usor serpuit, intre dealuri cu iarba grasa unde pasc turmele de oi, se gaseste comuna Stejaru. Localitate dobrogeana autentica, locuita de 2.000 de persoane.

Cei mai multi sunt aromani, stabiliti aici prin anii ’40. „In satul nostru au locuit pana in 1940 bulgarii. Au venit ai nostri din Cadrilater si le-au luat locul. Atunci s-a facut schimbul de populatie.

Batranii nostri si-au facut casele si si-au intemeiat familiile. Ei sunt de loc din sudul Greciei“, ne spune Mihai Anagnoste (64 de ani), secretar al Primariei Stejaru din 1972.

Cum intri in sat, pe drumul dinspre Tulcea, e imposibil sa nu vezi ciobanii cu turmele pe dealuri, iar daca apuci pe drumul dinspre Constanta, un stejar, de vreo 200 de ani, de la marginea drumului este reperul intrarii in sat pentru drumetul de rand.

„Am nevasta mai tanara, sa stau fara griji“

Oieri de cand aveau cas la gura, stejarenii stabiliti aici din 1940 sunt considerati de copiii lor de „rasa buna, din Grecia“, cum lui Mihai Anagnoste ii place sa spuna. Pe o ulita, in spatele scolii, intr-o curte impecabil de curata, ca mai toate din Stejaru, sta Iancu Anagnoste, care a implinit anul acesta 100 de ani.

„Eu sunt batran, ce sa mai zic... Am insa femeia mai tanara cu 16 ani ca mine, ca sa ma ingrijeasca la batranete si sa stau fara griji”, a mormait razand nea Iancu, aratandu-si cei doi dinti pe care ii mai are. Vorbea greu pentru ca „acum cativa ani cand era cu oile ca mai toti de pe la noi a simtit el ceva pe camp si a venit acasa cu pareza. A stat 40 de zile in coma si si-a revenit”, ne mai spune secretarul primariei.

Sotia lui, Elena, la 84 de ani, este inca in putere. Curata cativa cartofi pentru masa de pranz. Tocmai isi terminase treaba in caserie. „Ai facut branza pe ziua de azi?”, este curios Mihai Anagnoste. „Cum nu? Sigur ca am facut! E pusa la scurs”, a replicat femeia si s-a ridicat sprintena, iar in cateva momente apare cu o felie de branza din care se mai scurgea zerul. Era putin sarata si bine inchegata. „Uite, are 84 de ani si face singura branza. Daca batranul nu avea pareza era cu ea acolo si o ajuta”, a intervenit domnul Mihai, in timp ce savura o bucata din felia de branza.

Cei mai batrani batrani

Mihai Anagnoste tine sa ne duca pana la marginea satului. Ne arata un stejar din statia de autobuz. „Doar asta este mai batran ca oamenii din sat. A fost reperul lor de cand s-au stabilit aici, acum aproape 70 de ani. In sat mai traiesc patru oameni de peste 100 de ani. Nea Tanase are 115, fratele lui, Dinca, 105, mai au o sora, Elena, de 103 ani. Care acum este la Constanta si mai este si nea Iancu la 100 de ani. In rest mai sunt sapte care au depasit 90 de ani si tot sapte care sunt trecuti bine de 80 de ani”, mai spune domnul Mihai.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.