Social 22 Mai 2009 18:12
Romanul Ioan Antoci a primit premiul Kieslowski ScripTeast la Cannes, pentru scenariul "Cainele japonez", membrii juriului considerand ca povestea spusa de acesta este una emotionanta si provocatoare, care promite sa aduca o experienta cinematografica deosebita, potrivit site-ului concursului.

Membrii juriului considera ca scenariul lui Ioan Antoci subliniaza luptele memorabile ale personajelor si "creeaza teme universale care il vor ajuta sa rezoneze cu audientele din intreaga lume dupa producerea acestui film". Temele abordate in "Cainele japonez", confruntand probleme de familie, durere si credinta, printre altele, sunt manuite intr-un mod sensibil si fermecator, care contrazice relativa lipsa de experienta a scenaristului.

Personajele din scenariul lui Antoci sunt persoane imperfecte, care sunt rascumparate prin bunatatea lor innascuta, asa ca in final scenariul reprezinta o declaratie de viata, care va emotiona spectatorii, considera juriul.

Ioan Antoci a primit, ca premiu, 10.000 de euro si o statuie unica, creata de Adam Fedorowicz. In plus, scenariul sau va fi prezentat in cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Scenaristii care au concurat pentru premiul Kieslowski ScripTeast de anul acesta provin din sapte tari din Europa Centrala si de Est - Romania, Polonia, Estonia, Slovenia, Lituania, Croatia si Ungaria. Romania a mai avut anul acesta un reprezentant la Kieslowski ScripTeast, Ioana Stanculescu, care impreuna cu Artchil Khetagouri a propus scenariul "Transfer".

Sesiunea de o saptamana a premiilor pentru scenaristi desfasurata la Cannes s-a concentrat pe promovarea scenariilor printre producatorii de film din Europa si pe intalniri cu reprezentanti ai fondurilor de film si ai festivalurilor.

Autorii scenariilor propuse au inceput sa lucreze la texte in septembrie 2008, cu ajutorul unor consilieri creativi.

In 2008, Ioan Antoci a castigat, tot cu "Caine japonez", Concursul National de Scenarii, la categoria Cel mai bun scenariu de lung-metraj, arata NewsIn.

ScripTeast reprezinta singurul atelier de formare pentru scenaristi experimentati din Europa Centrala si de Est. In cele trei editii care au avut loc pana in prezent, au fost prezentate 36 de proiecte, au fost implicati 22 de consilieri creativi si doua scenarii au fost deja filmate. ScripTeast este un program care se desfasoara timp de un an, in trei sesiuni stationare si doua online, care se concentreaza nu numai pe dezvoltarea, dar si pe promovarea scenariilor, facilitand prezenta scenaristilor participanti la festivalurile de film de la Cannes si Berlin. Scenariul castigator din fiecare an este prezentat la Festivalul de Film de la Cannes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.