Social 22 Mai 2009 18:10
Rectorii mai multor universitati din tara considera ca programele de masterat ar trebui insotite de stagii de practica, iar profesionistii in anumite domenii ar trebui lasati, prin lege, sa predea.

„In prezent, legea interzice sa organizam programe de masterat daca minimum doua treimi din profesorii care predau in cadrul acestor cursuri nu sunt conferentiari sau profesori universitari titulari pe posturi. Problema este ca profesorii nu au experienta necesara pentru a sustine cursuri din perspectiva practica a domeniului. Credem ca este mai bine ca legea sa fie schimbata, iar expertilor sa li se permita sa tina cursuri la masterat”, a spus Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, care este si vicepresedinte al Consiliului National al Rectorilor.

De aceeasi parere este si Gabriela Pascariu, directorul Centrului de Studii Europene al Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. „Nu putem aduce experti sa predea la masterat, insa implicarea marilor practicieni in aceste programe este exprem de importanta pentru alinierea cursurilor teoretice la cerintele pietei muncii”, considera Gabriela Pascariu.

Necesitatea implicarii profesionistilor in procesul de predare a fost exprimata in cadrul unei intalniri a ministrului de Externe Cristian Diaconescu cu reprezentantii mai multor universitati din tara, pentru lansarea unui parteneriat in vederea recrutarii celor mai capabili si mai talentati dintre studenti.

Ministrul si-a exprimat dezamagirea din prisma faptului ca multi angajati ai MAE nu au pregatirea necesara ocuparii diverselor functii in minister, in timp ce rectorii au fost de parere ca majoritatea absolventilor sunt specializati din punct de vedere teoretic, insa au nevoie de mai multe stagii de practica.

“Exista specialisti in diplomatie si negociere care ies de pe bancile facultatii, insa pregatirea teoretica ar trebui coroborata cu stagii de practica”, a spus reprezentantul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, profesorul Dumitru Miron.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.