Exista oameni ce doresc sa intre in lumea IT doar pentru a beneficia de ultimele descoperiri tehnologice. Este adevarat ca in fiecare dintre noi exista o particica din James Bond care este incantata de gadgeturi. Toata aceasta zona s-a nascut in IT cu un scop extrem de mercantil bazat pe ideea unui cadou de Craciun.

Prin urmare, telefonul mobil, PDA-ul sau notebook-ul impreuna cu diversele dispozitive multimedia cunosc cele mai mari vanzari in ajun de Paste sau de Craciun. Cu exceptia mp3 playerelor, a camerelor video sau foto si, in general, a aparaturii multimedia, celelalte dispozitive pot fi folosite si la birou in scop de business. De obicei, cand esti nou angajat intr-o companie primesti unele sau altele dintre echipamentele ce te ajuta sa devii mobil. Daca specificul muncii tale este de teren, iar tu esti un agent de vanzari, un consultant sau ai de facut diverse prezentari, atunci cu siguranta ai nevoie de ceva mai mult decat un telefon mobil. E departe de a spune ca echipamentul pe care il primesti in momentul in care te angajezi la o companie este cel mai motivant aspect pentru a accepta slujba, dar multe companii ofera diverse pachete extrem de motivante in acest sens.

In afara de salarii, sistemul de bonusuri, asigurari medicale si de alte tipuri se primesc si anumite pachete hardware in special pentru persoanele care lucreaza pe teren sau chiar acasa. In piata, tendinta este in general de a se oferi telefoane mobile si laptop-uri pentru angajatii mobili. PDA-urile in general sunt cumparate individual si in foarte rare cazuri de catre companie. Una dintre companiile multinationale care are o prezenta puternica in Romania este Microsoft. Daca te alaturi echipei Microsoft Romania vei beneficia de un telefon mobil cu Windows Mobile si accesorii, in functie de necesitatile postului poti beneficia de un PDA. Totusi, telefonul mobil cu Windows Mobile elimina in mare parte necesitatile unui PDA, deoarece contine multe dintre functiile acestuia. In plus, angajatul poate primi diverse kituri aditionale pentru telefonul mobil.

Laptop-ul sau Tablet PC-ul (optional) vor completa oferta de mobilitate de care beneficiaza angajatul. Conectarea la serverele companiei se poate face prin Internet sau prin telefonul mobil. In general, orice necesitate justificata de hardware ar avea angajatul ea va fi satisfacuta de companie. La Softwin, cea mai mare companie romaneasca producatoare de antivirusi si de solutii de securitate, noul angajat daca lucreaza in departamentele "mobile" va primi un laptop cu o configuratie performanta si un telefon mobil. In general, exista trei tipuri de telefoane pentru angajati in functie de postul ocupat in companie. Accesul la resursele companiei se face de la distanta, in general prin telefonul mobil. PDA-uri vor primi doar cei ce vor justifica convingator structura ierarhica superioara de necesitatea unui asemenea echipament.

Un nou angajat al HP Romania va beneficia de telefon mobil standard, acelasi tip si model pentru toti angajatii si laptop. Bineinteles, angajatul trebuie sa lucreze in departamentele in care munca se poate desfasura si in alta parte decat la sediul companiei pentru a beneficia de alte facilitati decat telefonul mobil. Daca este necesar angajatul va putea obtine un Tablet PC in loc de laptop-ul traditional. Chiar daca HP este unul dintre cei mai mari producatori de PDA-uri acestea nu sunt foarte comune in birourile din Bucuresti ale companiei. Ele nu sunt oferite din start angajatilor decat in masura in care acestia chiar le utilizeaza in "interes de serviciu". In plus, conectarea la Internet se face prin telefonul mobil, iar in cazul in care se lucreaza si de acasa o parte din costurile de Internet sunt preluate de companie.

Daca te tenteaza un operator de telefonie mobila precum Zapp, atunci in mod evident vei beneficia de telefon mobil de ultima generatie, iar in functie de necesitatile postului poti beneficia si de laptop existand si varianta in care la toate acestea se mai adauga modemul Zapp pentru conectare mobila la viteza mare la Internet. PDA-urile, chiar daca exista cateva de test, ele nu reprezinta un echipament de care va beneficia noul angajat al Zapp deoarece utilizarea lor nu se justifica. Se constata ca majoritatea firmelor de IT ofera angajatilor cam aceleasi echipamente mobile, diferentele constand in general in tipul echipamentelor sau conectarea la Internet si implicit la serverele companiei. Totusi, unele companii accepta ca angajatul sa poata instala diverse aplicatii pe notebook-ul de serviciu, iar alte companii sunt mult mai restrictive. In plus, toate companiile cauta sa ofere angajatilor tot ce acestia au nevoie pentru a-si desfasura in mod placut activitatea, indiferent de pretul echipamentelor solicitate.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.