Social 21 Mai 2009 17:53
Ambasada Italiei la Bucuresti organizeaza pentru prima oara in Romania, in perioada 20 mai-7 iunie, "Festivalul Italian", care va cuprinde evenimente culturale, saptamana modei italiene, o expozitie de chihlimbar, concerte, proiectii de film si evenimente gastronomice.
Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, a spus miercuri ca acest festival va pune in valoare prezenta italiana in Romania si originile comune ale celor doua popoare. "Un prim motiv pentru acest festival este celebrarea zilei nationale a Italiei, la 2 iunie. Obiectivul nostru principal este insa dorinta de a face ca o cat mai mare parte din Italia sa fie prezenta in Romania", a explicat ambasadorul, potrivit NewsIn.

"Si romanii, si italienii punem pret pe legaturile stravechi dintre cele doua popoare, dar uitam de multe ori de legaturile recente care ne unesc. Iata de ce, in cadrul acestui festival, Italia va fi foarte prezenta in muzee, in pietele publice, pe strazi si in centrele culturale", a spus Cospito.

"Festivalul Italian" este organizat in mai mult de 20 de tari din lume, are doua componente -una comerciala si una culturala - si este pentru prima data cand este organizat si in Romania.

Momentul cultural cel mai semnificativ, potrivit organizatorilor, este expozitia arheologica "Magia chihlimbarului" dedicata lui Dinu Adamesteanu, cunoscut arheolog roman care a facut importante cercetari in Italia. Amuletele si bijuteriile din Bazilicata antica vor fi expuse in perioada 26 mai si 24 iunie la Muzeul National de Istorie. Printre cele 200 de obiecte ale colectiei se regasesc bijuterii, curele, coliere si sculpturi din chihlimar baltic, datate din secolele VII-IV inainte de Hristos, perioada in care regiunea Bazilicata facea parte din Magna Grecia.

Tot in cadrul festivalului va fi proiectat, la 30 mai, filmul italian "Marea Neagra", care prezinta relatia dintre o femeie batrana italiana si ingrijitoara sa din Romania. Regizorul Frederico Bondi va fi prezent la proiectia filmului, care va avea loc Institutul Italian de Cultura. Actrita principala, Ilaria Occhini, a primit pentru rolul sau premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de film de la Locarno 2008. Actrita romana, Dorotheea Petre, considera ca povestea filmului reda o situatie frecventa in Italia. "Intre Angela si batrana Gemma se naste o prietenie foarte speciala pentru ca aparent ele sunt foarte diferite, dar in realitate ele au foarte multe in comun. Personajul meu este cel al unei fete cu multa energie, rabdare si resurse infinite", a spus Dorotheea Petre.

Intre 3 si 5 iunie va fi prezentat la Institutul Italian de Cultura un ciclu de trei filme de comedie realizate dupa Al Doilea Razboi Mondial, oferind "un portret fidel si lipsit de iluzii al Italiei de dupa razboi". La 3 iunie va fi prezentat "Una vita difficile" (1961, regia Dino Risi), la 4 iunie va fi proiectat "Signore e Signori" (1965, regia Pietro Germi) si la 5 iunie, "C' eravamo" tanto amanti (1974, regia Ettore Scole).

"Ziua bucatariei si a traditiei italiene" se va desfasura la 3 iunie si va include un program special in cadrul caruia se va realiza un periplu prin bucataria traditionala italiana, menit sa dezvaluie secrete ale maestrilor bucatari si traditia gustului sub forma unui spectacol gastronomic. Vor fi prezentate, de asemenea, tehnici de preparare a unor produse specifice italiene, de la antipasti la desert.

"Corul Alpin din Valtellinia" va concerta la 2 iunie si va prezenta un repertoriu de cantece legate de traditia alpina, cantece populare si montane. La 4 iunie, Ambasada Italiei propune concertul de muzica populara italiana al grupului originar din Lucca "I Tarantolati di Tricaro", un spectacol cu ecouri pastrorale.

De asemenea, la 2 iunie, de ziua nationala a Italiei, va fi expusa la resedinta ambasadorului italian trofeul Cupei Mondiale la Fotbal castigat de Italia in 2006, in Germania. Este pentru prima oara in cei aproape 80 de ani de la infiintarea trofeului cand acesta ajunge pe teritoriul Romaniei.

Intre 1 si 2 iunie va fi prezent in Romania si viceministrul italian pentru dezvoltare economica, Adolfo Urso. Potrivit organizatorilor, vizita sa este confirmarea atentiei pe care Guvernul italian o confera Romaniei.

Festivalul este organizat de Ambasada Italiei in colaborare cu Institutul de Cultura Italian, Institutul National pentru Comert Exterior, Camera de Comert Italiana pentru Romania si Unimpresa, patronatului oamenilor de afaceri italieni din Romania.

In perioada desfasurarii festivalului o serie de magazine italiene de moda si de design interior vor oferi reduceri si oferte promotionale, iar restaurantele italiene vor avea meniuri la preturi speciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.