Social 21 Mai 2009 13:15
Persoanele care beau zilnic mai multi litri de sucuri pe baza de cofeina si indulcitori risca probleme musculare si chiar cardiovasculare grave, din cauza scaderii nivelului de potasiu din sange, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la universitatea greaca din Ioannina
Modificarea nivelului de potasiu poate afecta profund functionarea sistemului cardiovascular, sustin cercetatorii. Conform studiulului universitatii din Ioannina, hipocalcemia cronica, caracterizata de nivelul scazut al potasiului in sange, poate fi provocata de consumul de bauturi pe baza de cofeina, indulcite, relateaza NewsIn, citand AFP.

Scaderea nivelului de potasiu poate avea efecte secundare precum slabiciune musculara, crampe, palpitatii sau lesinuri, iar intr-o faza avansata, paralizie.

Studiul a constat in analizarea unor pacienti care beau intre doi si noua litri de sucuri pe zi. Persoanele care au consumat zilnic pana la sapte litri de sucuri pe baza de cofeina, timp de zece luni inaintea internarii, sufereau de slabiciune musculara. Acestia si-au revenit complet dupa ce au incetat sa consume sucurile si au urmat un tratament cu potasiu injectabil.

Hipocalcemia poate fi provocata de consumul excesiv a trei dintre componentele cel mai des folosite in sucuri - glucoza, fructoza si cofeina.

Potrivit cercetatorilor, acest tip de sucuri ar trebui adaugate pe lista medicamentelor si substantelor ce pot provoca hipocalcemie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.